Σταυρέλης | Στον αέρα το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου απο τον Φιλόδημο!!!!

0
30

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τις απόψεις του Υπουργού Εσωτερικών για το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ, λόγω υπερκάλυψης των εγκεκριμένων ποσών.
Κατ’ αρχήν οφείλω να πω δημόσια μετά πλήρους γνώσεως ότι το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ που σχεδίασε και ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει στη τοπική αυτοδιοίκηση τουλάχιστον στην τελευταία 30ετία και σε υποδομές και σε αναπλάσεις.
Έχω πολλές επιφυλάξεις για τα νούμερα που ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος (έγκριση 134 εκατομ. σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένταξη έργων 1,4 δισεκ.(δηλαδή overbooking). Αλλά και έτσι να είναι ο Υπουργός τώρα το θυμήθηκε , μετά από 5 μήνες που είναι στην Κυβέρνηση; Και προς τι τότε η τροποποίηση του Σεπτεμβρίου για εντάξεις νέων έργων.
Και προς τι οι πρόσφατες προσκλήσεις για εντάξεις νέων έργων (παράδειγμα ο Δήμος Κορινθίων υποβάλλει αύριο πρόταση για τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις των λεωφορείων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού 49.910 €;
Κάτι δεν πάει καλά.
Από την άλλη , αν πράγματι αληθεύουν τα νούμερα του Υπουργού θα πρόκειται για μία πολιτική τραγωδία απέναντι στην αυτοδιοίκηση από την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης για εντάξεις έργων 1.000% πάνω από την εγκεκριμένη σύμβαση. Δεν μπορώ να το διανοηθώ.
Όσον αφορά το Δήμο μας έργα περίπου 6.000.000 € μένουν στον αέρα. Άλλα εκτελούνται, άλλα είναι σε φάση συμβασιοποίησης, άλλα σε φάση διαγωνισμού και άλλα έτοιμα για δημοπράτηση. Συγκεκριμένα:
1.Διαδικτύωση αγωγών ύδρευσης Δήμου Κορινθίων (Β΄ φάση) 3.000.000 € (ένταξη από 7/6/19). Είναι έτοιμο για δημοπράτηση από την ΔΕΥΑΚ. Πρόκειται για το έργο κατασκευής αγωγών ύδρευσης από τις Αρχαίες Κλεωνές, Σπαθοβούνι, Βεληνιάτικα, Άσσο, Κόρινθο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας πόσιμου νερού στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Άσσου-Λεχαίου , αλλά και η κατασκευή ομοίως αγωγών από Αρχαίες Κλεωνές σε Κουταλά, Σπαθοβούνι, Άγιο Βασίλειο, Χιλιομόδι.
2.Αγροτική οδοποιία Δ.Κ. Σοφικού 680.000 € (ένταξη 20/12/2018). Έγινε ο διαγωνισμός, κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.Πρόκειται για το έργο ολοκλήρωσης του δρόμου προς το παραθαλάσσιο Κιουρκάτι.
3.Προμήθεια τριαξονικού φορτηγού και ημιφορτηγού 235.000 € (ένταξη 31/10/2018). Έγινε ο διαγωνισμός.Είναι σε φάση αξιολόγησης.
4.Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών 468.581 € (ένταξη από 20/9/2018). Ήδη υλοποιείται η σύμβαση και έχουν τοποθετηθεί οι περισσότερες παιδικές χαρές.
5.Ανάπλαση εισόδων και πεζοδρομίων πόλεως Κορίνθου 807.200 € (ένταξη από 19/4/2019). Δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα.
6.Αποκατάσταση παλαιάς αποθήκης Άσσου σε πολιτιστικό κέντρο 850.000 €. Έχει υποβληθεί αίτημα σε Πρόσκληση και δεν έχει εγκριθεί ακόμα η ένταξη.
7.Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες 285.520 €.Έχει υποβληθεί αίτημα σε Πρόσκληση του Υπουργείου και αναμένεται η ένταξη.