Από τον Ντίνο Ηλιόπουλο στον Άρη Μπινιάρη

0
47

Η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη» παρουσιάζεται τον Οκτώβριο σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Tο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη» το γνωρίζετε. Η πρώτη κινηματογραφική του προβολή έγινε στις 13 Απριλίου 1969 σε σκηνοθεσία και διασκευή του σεναρίου από τον Γιάννη Δαλιανίδη και η διαχρονικότητά του το φέρνει συχνά στην οθόνη της τηλεόρασης.

Η πρώτη παρουσίαση του στη θεατρική σκηνή –και επίσημη πρεμιέρα– έγινε στις 19 Νοεμβρίου 1965 στο Θέατρο “Γκλόρια”, από το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου με τον ίδιο και 17 ηθοποιούς να αποτελούν τα πρόσωπα του έργου.

Κάνοντας μια αναζήτηση για περαιτέρω στοιχεία από την πρώτη παράσταση, βρήκα -στην ιστοσελίδα γνωστού βιβλιοπωλείου- κάποια λόγια από την τελευταία έκδοση –Οκτώβριος 2006– του θεατρικού βιβλίου από τις ομώνυμες εκδόσεις και την σειρά «Άπαντα Δημήτρη Ψαθά».

Παραθέτω εδώ μια μικρή παράγραφο: «…δουλειά του κωμωδιογράφου είναι να δίνει το δράμα με τα δικά του μέσα, όταν, φυσικά, η επιφάνεια αυτού του δράματος του δίνει την ευκαιρία. Από κει και πέρα αν μπόρεσε μαζί με το γέλιο να δώσει και το δραματικό υπόστρωμα αυτό πια είναι ζήτημα της ικανότητας του ίδιου.

Αυτό προσπάθησα να επιτύχω μπαίνοντας με την κωμωδία “Ξύπνα Βασίλη” σε μια περιοχή δυσπρόσιτη, γεμάτη παγίδες και κινδύνους. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι να χαρακτηριστεί η κωμωδία τούτη πολιτική, γραμμένη με ορισμένο στόχο για να εξυπηρετήσει ας πούμε, ή να επικρίνει κάποια ιδεολογία. Δεν έχει κανένα τέτοιο σκοπό η κωμωδία. Ο συγγραφέας θέλησε να πάει πέρα απ’ τις ιδεολογίες, να ψάξει πίσω απ’ αυτές, τους ίδιους τους ανθρώπους, να γράψει μια κωμωδία της ζωής, ανθρώπινη, με όλο το δραματικό υπόστρωμά της».
iliopoulos-1

Το έργο του Δημήτρη Ψαθά αποτελεί την εναρκτήρια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για τη νέα θεατρική περίοδο στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» και ανεβαίνει στις 19 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σταθώ στις παραγωγές τις οποίες σκηνοθέτησε ο Άρης Μπινιάρης καθώς το προσεχές έργο στο Εθνικό Θέατρο αποτελεί την τρίτη σκηνοθετική του ευθύνη για το 2018 μετά τις Πέρσες στο Ηρώδειο, τις Βάκχες στη Στέγη αλλά και τις περσινές δουλειές του με το Θείο Τραγί στο Θέατρο Φούρνος και τις Πέρσες επίσης στην Επίδαυρο.

Ο σκηνοθέτης έχει αναλάβει μαζί με την Θεοδώρα Καπράλου την θεατρική διασκευή του «Ξύπνα Βασίλη», με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Γιώργο Γάλλο, Ηρώ Μπέζου, Ελενα Τοπαλίδου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Κωνσταντίνο Σεβδαλή, και δύο μουσικούς επί σκηνής (Φώτης Σιώτας, Δημήρης Τσεκούρας). Τα σκηνικά-κοστούμια επιμελήθηκε ο Πάρις Μέξης, τη μουσική ο Φώτης Σιώτας και τους φωτισμούς η Στέλλα Κάλτσου.

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου διαβάζω για τον σκηνοθέτη τα εξής: «Ο Αρης Μπινιάρης πιστός στην ιδιόχειρη θεατρική του φόρμα, φέρνει στη σκηνή την ατμόσφαιρα των σίξτις με διάθεση ευρηματική. Με ματιά σύγχρονη αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με το σφίξιμο στο στομάχι και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα».

Στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος διαβάζουμε το στόρι: «Ο Βασίλης, ο οποίος διακατέχεται από συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις, διαπληκτίζεται συνεχώς με τον αριστερό συνάδελφό του. Στην Αθήνα έρχονται η μάνα και η αδερφή του η οποία επίσης είναι αριστερή. Ο Βασίλης αρχίζει και ανησυχεί. Όταν η αδελφή θα ερωτευτεί τον ομοϊδεάτη της συνάδελφο του συντηρητικού αδελφού της και θα τον παντρευτεί, οι αντιρρήσεις του Βασίλη κορυφώνονται. Θα απολυθεί επειδή ζήτησε αύξηση και θα αρνηθεί για πρώτη φορά να αγοράσει το λαχνό, ο οποίος θα δώσει μια περιουσία στον συνάδελφό του. Ο Βασίλης θα χάσει τα λογικά του και θα νοσηλευτεί σε κλινική. Παίρνοντας εξιτήριο, θα διαπιστώσει ότι το πλούσιο πλέον ζευγάρι, με τις άλλοτε αριστερές πεποιθήσεις, έχει μεταβληθεί σε αυτό που ακριβώς απεχθανόταν παλιά».