Καλός «γύφτος» είναι ο νεκρός «γύφτος»;

0
297

Τους τελευταίους -δύο τουλάχιστον- αιώνες η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αναμφισβήτητα η πρωταρχική αξία των ανθρώπινων κοινωνιών τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων. Η αναγνώριση αυτής της αξίας κάνει τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και ιδιαίτερα το κίνημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να προστατεύουν τον άνθρωπο και τη ζωή του από κάθε βαρβαρότητα και από κάθε απειλή. Αποτελεί επομένως πρωτόγνωρη οπισθοδρόμηση, εξαιτίας του τραγικού γεγονότος της δολοφονίας του συνανθρώπου μας στο Σολομό την περασμένη Κυριακή, ο καταιγισμός αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα που έθεταν σε αμφισβήτηση την αυτονόητη αυτή κατάκτηση της προτεραιότητας της ανθρώπινης ζωής έναντι της όποιας ιδιοκτησίας. Ξαφνικά γυρίσαμε σε έναν ιδιότυπο μεσαίωνα που με κραυγές και κηρύγματα μίσους κάθε κατάκτηση στο χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιτεύχθηκε με αγώνες και αίμα μπήκε σε δεύτερη μοίρα, γιατί στην ιδιότυπη αντίληψη περί δικαιοσύνης όσων έλεγαν λίγο πολύ «πήγαινε γυρεύοντας ο «γύφτος» η ζωή βαραίνει λιγότερο από δύο κότες ή από όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο!

Το αποκορύφωμα αυτής της σκοταδιστικής λογικής ήταν το κάλεσμα που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα που καλούσε τους Κορίνθιους και τις Κορίνθιες «να δώσουμε Ειρηνικό μα βροντερό παρών στα δικαστήρια Κορίνθου ώστε να εκφράσουμε την συμπαράσταση μας στο συνάνθρωπό μας»)! Σε τι ακριβώς μας καλούσε να συμπαρασταθούμε το κάλεσμα; Στη δολοφονία ενός ανθρώπου τον οποίο ο θύτης στη συνέχεια πέταξε σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο διαπράττοντας μια δεύτερη ύβρη, την ατίμωση του νεκρού που ήδη από την αρχαιότητα θεωρούταν ύψιστη παράβαση των ηθικών κανόνων που συνέχουν μια κοινωνία. Κάθε όριο σεβασμού και ανθρωπιάς, αλλά και κάθε όριο λογικής που θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα πρωταρχική αρχή έχει πλέον καταπατηθεί βάναυσα!

Σαν Κορίνθιοι και Κορίνθιες λοιπόν και εμείς, μέλη της Αντιρατσιστικής – Αντιφασιστικής Πρωτοβουλία Κορίνθου, απαντάμε στο κάλεσμα, αλλά και σε κάθε τέτοιου είδους λογική που αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα και δηλητηριάζει όλη την κοινωνία ότι ο ρατσισμός και η λογική του μίσους δεν έχουν θέση στον τόπο μας, αλλά και πουθενά! Στην υπαρκτή υποβάθμιση και εκμετάλλευση των συμπολιτών και συνανθρώπων μας Ρομά που ζουν στον καταυλισμό στα Εξαμίλια, στο Ζευγολατιό και σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια και στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η εξαθλίωση αυτή πρώτα στους ίδιους του Ρομά που τα υφίστανται και μετά στις όμορες κοινωνίες, πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε σπάζοντας τη σιωπή και την απραξία.

Πρώτα καταλογίζοντας τις ευθύνες που αφορούν:

1. Όλες τις κυβερνήσεις που διαχρονικά δεν έκαναν τίποτα για να διασφαλίσουν την ισοτιμία όλων των πολιτών, όπως είναι υποχρεωμένες από το ίδιο το Σύνταγμα να κάνουν. Και στην κυβέρνηση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων φυσικά που σε επίπεδο διακηρύξεων θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα, αλλά που στο συγκεκριμένο τομέα βέβαια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα!

2. Τις εκάστοτε δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις, που αρκούνται σε προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά «λάμπουν» με την απόλυτη απουσία πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

3. Τις αστυνομικές αρχές που ανέχονται τα κυκλώματα παρανομίας που λυμαίνονται πρώτα απ’ όλα τους Ρομά και τους βυθίζουν στην εξάρτηση και την απελπισία και ύστερα όλες τις όμορες κοινωνίες.

4. Όλους εμάς που ενώ ξέρουμε δε δρούμε, αλλά ανεχόμαστε αυτήν την αδιανόητη εκμετάλλευση και ιδιότυπη υποδούλωση των συμπολιτών μας και βολευόμαστε με τη συντήρηση του αδιανόητου.

5. Την ίδια την κοινότητα των Ρομά, που αν και ο τελευταίος υπεύθυνος για την όλη κατάσταση, ανέχεται την άθλια αυτή εκμετάλλευση που υφίσταται από τα κάθε λογής κυκλώματα.

Και ύστερα ενεργώντας άμεσα και συντονισμένα και απαιτώντας από όλους αυτούς που κατονομάσαμε και φέρουν την ευθύνη, αλλά και από τον καθένα μας να δράσουμε σήμερα κιόλας για να σταματήσουμε την περαιτέρω περιθωριοποίηση των Ρομά και να δώσουμε ένα τέλος στη λογική του μίσους και της απαξίωσης του ίδιου του Ανθρώπου.

Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου