Μυστράς | Προχωρά το συνέδριο για τα απορρίμματα

0
17

Ξεκίνησαν,χθες το πρωί, σε ξενοδοχείο του Μυστρά Λακωνίας, οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου που έχει σχέση με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Τις εργασίες, άνοιξε ο δήμαρχος της Σπάρτης, κ. Ευάγγελος Βαλλιώτης, ο οποίος και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σπάρτης, με την καθολική διαλογή που εφαρμόζεται απ’ το 2014.»Στόχος, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού με νέα μονάδα κομποστοποίησης», δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος.

Μιλώντας ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, κ. Σταύρος Αργειτάκος, κάλεσε άπαντες, να σχεδιάσουν συνεργασίες, να κοιτάξουν την κυκλική οικονομία και να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε, μέχρι το 2020, να βρίσκονται οι μονάδες σε πλήρη λειτουργία. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, όλοι οι δήμοι να έχουν μηδενικά απόβλητα», τόνισε ο τέως δήμαρχος της Σπάρτης.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων είπε: «Η ΚΕΔΕ ενώνει τις δυνάμεις της με τον ΦΟΔΣΑ και τους δήμους. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και ανθρώπινη. Πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, στην ομιλία του, ανέλυσε τη φιλοσοφία του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, τα βήματα που έγιναν και τις βασικές αρχές του διεθνή διαγωνισμού, που καινοτομεί, γιατί-όπως υποστήριξε-χαρακτηρίζει το έργο ως «πράσινο έργο» και ως έργο που προσφέρει την οικονομικότερη λύση.

Οι ομιλίες και οι αναλύσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο.

Κύρια θέματα του συνεδρίου είναι ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, ο περιφερειακός σχεδιασμός, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, οι διαδημοτικές συνεργασίες και τα ζητήματα της ανακύκλωσης.

Το συνέδριο οργανώνει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, η ΚΕΔΕ, ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΠΕΔ Πελ/σου, το δίκτυο των ΦΟΔΣΑ και το δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη».