Νέα Κίος | ανθρώπινη …αλυσίδα χορού

0
78

ΣΤΗ Νέα Κίο της Αργολίδας , εδώ και δεκαετίες διατηρούν άσβεστες τις παραδόσεις από τη γενέτειρα των προγόνων τους, την παλιά Κίο της Μικράς Ασίας.

Δεύτερη και τρίτη γενιά προσφύγων από τον ξεριζωμό του 22, κρατά ζωντανή τη φλόγα εκείνης της πατρίδας, με έντονο το στοιχείο της πολιτιστικής δράσης.

Με την ευκαιρία διοργάνωσης της ΄΄Γιορτής της Θάλασσας΄΄ οι Κιώτες σκέφθηκαν και έστησαν μια ανθρώπινη ΄΄αλυσίδα΄΄, ένα ανοιχτό χασαποσέρβικο χορό , με όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία του Κιώτικου σέρβικου που συγκινεί ιδιαίτερα τους γεροντότερους όπως τον κύριο Θύμιο Κυπριανίδη ο οποίος στα 91 του χρόνια έσυρε το χορό…

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου ,αφού πάνω από 1.00 άτομα, κάθε ηλικίας , με συλλόγους και μεμονωμένα, πήραν μέρος στο χορό.. που απλώθηκε σε όλο το λιμάνι της Νέας Κίου.

Ο δήμος Άργους-Μυκηνών στήριξε την εκδήλωση του χορού που συνδυάστηκε με τη γιορτή του ψαρά και της θάλασσας..
Οι ψαράδες της περιοχής πρωτοστάτησαν στο γλέντι και βέβαια πρόσφεραν δωρεάν σε κατοίκους και επισκέπτες εκλεκτούς μεζέδες από τον αργολικό κόλπο.

Σε όσους συμμετείχαν στον ανοιχτό Κιώτικο ,σέρβικο, χορό,- που για πρώτη φορά έγινε σε τέτοια έκταση στην Αργολίδα,- δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα ενώ για όλους, μικρούς και μεγάλους ήταν μια ξεχωριστή ευχάριστη εμπειρία…

Φωτο : Γιάννης Γαλανόπουλος