Αλλάζει ή δεν αλλάζει η λίμπιντο με την ηλικία;

0
29

Καθημερινά, πιθανόν να διαπιστώνετε αλλαγές στη σεξουαλική σας διάθεση που οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, όπως αλλαγές του κύκλου σας, μια στιγμή έντασης με τον σύντροφό σας ή λόγω εξάντλησης μετά από πολύωρη εργασία. Αυτό που ίσως δεν είναι εύκολο να το αντιληφθείτε, είναι πώς μεταβάλλεται η λίμπιντο όσο μεγαλώνετε. Συμβαίνει όμως !

Η λίμπιντο κατά κανόνα μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Φυσικά δεν θα παρατηρήσετε κάποια δραματική αλλαγή κατά τα 29α ή 39α γενέθλιά σας, αλλά οι παράγοντες που εμπλέκονται στην καθημερινότητά σας πλέον παίζουν το ρόλο τους:

ορμονικές αλλαγές, εγκυμοσύνη, αυξημένες οικογενειακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Από την ηλικία των 20 έως τα 50 έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή σας.

Τι επηρεάζει τη λίμπιντο;

Πολλοί παράγοντες, τόσο βιολογικοί όσο και ψυχολογικοί, καθορίζουν αν η σεξουαλική σας διάθεση είναι σε ακμή ή βρίσκεται στάσιμη σε κάθε στιγμή της ζωής σας.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το στρες είναι ο «μεγαλύτερος δολοφόνος» του σεξ. Το άγχος και η κατάθλιψη αποδυναμώνουν τη σεξουαλική επιθυμία και δυστυχώς, η πλειοψηφία των αντικαταθλιπτικών (όπως και πολλά άλλα σκευάσματα) έχουν παρενέργειες που επίσης οδηγούν σε αναστολή του σεξ!

Τα συναισθήματά σας προς τον σύντροφό σας και ο τρόπος που βλέπετε τη σχέση σας, επίσης επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Μία δυνατή σχέση στην οποία το σεξ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο βοηθά την αύξηση της λίμπιντο.

Επίσης σημαντικό ο τρόπος ζωής σας. Υγιεινές συνήθειες όπως μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και αρκετός χρόνος ξεκούρασης, δεν επηρεάζουν μόνο τη γενική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και τη διάθεσή σας επίσης.