Γέροντας Νεκτάριος Μαρμαρινός | Μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και της Κορινθίας

0
370

    Η  προσφώνηση “γέροντας” στην Ορθόδοξη πνευματικότητα  δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία  κάποιου. Γέροντας είναι ο πνευματικός, ο εξομολόγος, ο πνευματικός καθοδηγητής, ο δάσκαλος.
   Σήμερα   στον  Ορθόδοξο χώρο έχουμε την αγιοποίηση αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή τους  των γερόντων Παισίου και Πορφυρίου κι  εξαιτίας αυτού  παρουσιάζεται μια στροφή και ένα ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων  να γνωρίσουν σημερινούς πνευματικούς γέροντες, να διαβάσουν τη διδασκαλία  τους ή να ακούσουν από τα χείλη τους ένα παρηγορητικό λόγο.
Ανάμεσα  στους εν ζωή γέροντες συναντούμε και  τον υπέργηρο πλέον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μαρμαρινό από την Κυψέλη της Αίγινας.
  Ο  π. Νεκτάριος  ζει στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και σπάνια  πλέον, λόγω προβλημάτων με την υγεία του, επισκέπτεται  την Αίγινα και τους οικείους του.

   Ο π. Νεκτάριος υπήρξε πνευματικό παιδί του Οσίου Ιερωνύμου Αιγίνης και αποφοίτησε από την ιερατική σχολή Κορίνθου, χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιχαήλ στην εκκλησία της Παναγίας στον Συνοικισμό της Κορίνθου και στις 8 Νοεμβρίου 1945 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, ένας ιερέας από τον Συνοικισμό της Κορίνθου (και αργότερα πρωτοσύγκελος στη μητρόπολη Κορίνθου.
Το 1952 ίδρυσε την Ιερά μονή του Αγίου Παταπίου, ενώ το 1977 ίδρυσε την ανδρική μονή του Αποστόλου Παύλου στo όρος Γεράνεια, η οποία σήμερα είναι χωρίς μοναχούς και την ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στο Μαλαγάρι της Περαχώρας, και την ανδρική μονή των τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα κοντά στο Λουτράκι.
    Τιμήθηκε το 2006 από τον δήμο Κορινθίων με το χρυσό κλειδί της πόλης, για την πολυετή προσφορά του και επίσης τιμήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο με χρυσό μετάλλιο για το ιεραποστολικό του έργο.

    Ο γέροντας Νεκτάριος από το 1940 μέχρι σήμερα διδάσκει κάθε Κυριακή απόγευμα σε κατηχητικά μαθήματα στο Πνευματικό κέντρο της εκκλησίας της Παναγίας στο Συνοικισμό.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, περιοδεύει ακόμη στις πόλεις και τα χωριά σε όλη την Κορινθία για να διδάξει το Λόγο του Ευαγγελίου και κάθε Παρασκευή πρωί επισκέπτεται το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου κατευθύνοντας τις ψυχές των μοναζουσών προς τη Σωτηρία, ενώ συχνά τις Κυριακές λειτουργεί στο ανδρικό μοναστήρι των τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα. Το ιεραποστολικό έργο του είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τη γερόντισσα Παταπία έχει προσφέρει τα μέγιστα ως κτήτορας στη μονή του Αγίου Παταπίου.