H xρυσή 10αδα των τροφίμων που… απογειώνουν τη διάθεση!

0
28
 

Η ευδιαθεσία μας φτάνει στο ζενίθ, όταν έχουμε σύμμαχο συγκεκριμένες τροφές και φρούτα οι οποίες εμπεριέχουν βιταμίνες και μέταλλα.

Αν συμπεριλάβουμε τις παρακάτω τροφές στο διαιτολόγιο μας αυξάνεται ιδιαίτερα η πιθανότητα για μια πιο θετική διάθεση

Για να δούμε ποιες είναι αυτές…

Μπανάνες: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και τρυπτοφάνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται και σε φάρμακα που καταπολεμούν την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη.

Μούρα: Υπεύθυνα για την παραγωγή των «καλών» ενζύμων στον εγκέφαλο και πιστοποιημένα από πολλές έρευνες ως αντικαρκινικά. Τα μούρα αποδεικνύονται και εξαιρετικά αποτελεσματικά απέναντι στην κατάθλιψη.

Αβοκάντο: Περιέχει «καλά» λίπη που αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης και βοηθούν την έκκριση ενδορφίνης ή αλλιώς ορμόνης της “ευτυχίας”.

Σοκολάτα:  Πολλοί την αποφεύγουν ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη σιλουέτα και ως μια ανούσια λιχουδιά, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι η σοκολάτα (ιδιαίτερα η μαύρη) μειώνει την ορμόνη του στρες, ηρεμεί τον οργανισμό και παράλληλα βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.  Να σημειώσουμε ότι η σεροτονίνη είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, αυτός που σχετίζεται με την ηρεμία. Μας ανακουφίζει από τις έννοιες και το έντονο stress..

Πράσινο τσάι:  Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και αντιστρεσογόνο, βοηθάει τον οργανισμό να νιώθει σε εγρήγορση. Η θεανίνη L που περιέχεται στο πράσινο τσάι βοηθάει στη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Πουλερικά: Όπως και οι μπανάνες, τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες περιέχουν επαρκή ποσότητα τρυπτοφάνης και είναι πλούσια σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Η τυροσίνη είναι το βασικό συστατικό της νορεπινερφρίνης και της ντοπαμίνης, ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση.

Σαρδέλες: Πλούσιες σε Ω3 και Ω6, πιθανόν να μην είναι προσφιλής διατροφική πρόταση για αρκετούς , όπως και όλα τα παστά ψάρια, όμως η κατανάλωση έστω και λίγων μόνο δεν βλάπτει. Οι σαρδέλες τουναντίον βοηθούν και στην καλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, κρατούν ευέλικτα τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Καρύδια: Ιδανικά για την θωράκιση και ενδυνάμωση των κυττάρων του εγκεφάλου. Δέκα καρύδια την ημέρα ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος αυξάνει και την ευεξία του οργανισμού.

Αυγά: Εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη D (ιδιαίτερα ο κρόκος), αυξάνουν κι αυτά την ποσότητα της σεροτονίνης και βοηθούν στην καλή μνήμη. Συνιστώνται, βέβαια, ιδιαίτερα σε ψυχρά κλίματα, ώστε να προλαμβάνεται η λεγόμενη «κατάθλιψη του χειμώνα», αλλά μπορούν να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αρκεί να μην το παρακάνουμε…

Σκούρα λαχανικά: Η μεγάλη περιεκτικότητα σε οξέα τα κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των αντιστρεσογόνων εδεσμάτων. Λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι βοηθούν στην καλή και απρόσκοπτη  λειτουργία των νεύρων και των μυών.