Ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας Χρ.Δήμα σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο Κρασί
Τον εμπαιγμό των παραγωγών κρασιού σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου, αναδεικνύει με Ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας, με την Ερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά να ενημερωθεί πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για κατάργηση ενός φόρου που έχει αποδειχθεί τόσο αναποτελεσματικός ως προς τους στόχους του, αλλά κυρίως αντιπαραγωγικός καθώς μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών και αυξάνει την παραοικονομία. Παραθέτει μάλιστα σειρά κυβερνητικών δηλώσεων με υποσχέσεις για κατάργηση του φόρου, αλλά και ομολογία του Πρωθυπουργού πως πρόκειται για ένα μη αποτελεσματικό φόρο, που «δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε».
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Υπουργείο Οικονομικών
Η παραγωγή ελληνικού κρασιού βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερες οινικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην ποιοτική εμφιάλωση και την εξωστρέφεια. Ανάχωμα προς αυτή την πορεία αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιβληθεί από 01.01.2016 «Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί καθώς και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα, με συντελεστή που ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) τελικού προϊόντος». Αρχικός στόχος μάλιστα της Κυβέρνησης, ήταν η είσπραξη συνολικά 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ, ο οποίος προσαρμόστηκε στα 55 εκατ. ευρώ κατά την ψήφιση του ν.4346/2015.
Τελικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, οι εισπράξεις από το φόρο δεν ξεπέρασαν τα 24 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2016, γεγονός που καθιστά αυτονόητα το νόμο παράλογο και αναποτελεσματικό. Η απόφαση συνεπώς για την επιβολή του ΕΦΚ, πέρα από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύεται αναποτελεσματικό μέτρο, το οποίο προσφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, την ώρα που εγκλωβίζει τις οινικές επιχειρήσεις σε μία ατελείωτη γραφειοκρατία, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας.
Αντίθετα, και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για συνεχείς ελέγχους, τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), έχει παρατηρηθεί αύξηση της λαθραίας διακίνησης ποσοτήτων οίνου, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων και κατά συνέπεια εργασιακή ανασφάλεια σε χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο του κρασιού.
Ο αριθμός Δηλώσεων Συγκομιδής που υπεβλήθη το 2017 είναι μειωμένος σε σχέση με το 2016 και ανέρχεται σε περίπου 24,5 χιλιάδες έναντι των 25,1 χιλιάδων του προηγούμενου έτους αντιπροσωπεύοντας έτσι μόλις το 15,26% εκ του συνόλου των 160 χιλιάδων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. Εύλογα συνεπώς μπορεί να αναλογιστεί κανείς πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο παραγωγής, η οποία γίνεται αντικείμενο παραοικονομίας.
Την αναποτελεσματικότητα του μέτρου άλλωστε έχει αποδεχθεί τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός , ο οποίος στις 09.09.2017 από το βήμα της 82ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τόνισε πως είναι ένας «μη αποτελεσματικός φόρος», ο οποίος «δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε».
Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει και άλλα κυβερνητικά στελέχη, τις οποίες σας παραθέτω:
24/11/2015 – Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε τηλεοπτική εκπομπή: «Όταν μπαίνει ένας φόρος είναι πάντα μεγάλο πρόβλημα και ειδικά όταν μπαίνει σε μια μορφή παραγωγής, την οποία θέλαμε όλοι να αποφύγουμε. Προφανώς είναι ένας συμβιβασμός που έγινε υπό τις δεδομένες συνθήκες. Ας το δούμε ως ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο».
18/01/2017 – Αλ. Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή: «Επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί».
27/1/2017 – Υφυπ. Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή: «Το μέτρο της επιβολής του φόρου στο κρασί κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του απέδωσε ένα σημαντικό ποσό εσόδων χωρίς, όμως, να καλύψει πλήρως τη δημοσιονομική απαίτηση που είχαμε απ’ αυτό. Γενικά είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης και εξετάζεται η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί».
4/5/2017 – Διαρροή της Κυβέρνησης: «Στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που επιβλήθηκε το 2016, στο πλαίσιο της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση».
7/5/2017 – Υφυπ. Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων: «πριν από τη συγκομιδή, δηλαδή πριν από το Σεπτέμβριο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί θα έχει καταργηθεί».
18/5/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στον ΣΚΑΙ: «Εντός του 2017 θα καταργηθεί ο Φόρος που είχε επιβληθεί στο κρασί, καθώς η απόδοση του μέτρου είναι μικρή».
26/5/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στην Ημερίδα Ένωσης Οινοποιών Δράμας: «επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών».
11/6/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, συνέντευξη στο Documento: «Είναι αλήθεια ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν απέφερε τα προσδοκώμενα και είχε αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο. Εμείς λέμε ότι επειδή πρόκειται για έναν κορυφαίο κλάδο με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα έχουμε πει και έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός ότι μέχρι τέλους του χρόνου η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποσυρθεί».
15/7/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο Αίγιο: «Εντός του έτους θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί».
16/7/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στον Αθήνα 9.84: «Εχουμε δεσμευθεί να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρίν φτάσουμε στο τέλος του 2017».
31/7/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο «Βήμα»: «Πιθανώς να έχουμε προλάβει να τον καταργήσουμε και πριν από τη συγκομιδή του φθινοπώρου. Έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα αποτελεί σύντομα παρελθόν».
26/8/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2017: «Ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πριν τελειώσει ο χρόνος, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον».
9/9/2017 – Αλ. Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ: «Θα καταργηθεί ο μη αποτελεσματικός φόρος στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε».
15/9/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο Πρακτορείο 104,9 FM: «Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί».
19/9/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ «Επεξεργαζόμαστε τη σχετική ρύθμιση με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, να βρούμε ένα ισοδύναμο για να αντικαταστήσουμε τα φορολογικά έσοδα από το κρασί».
10/10/2017 – Υφυπ. Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας: «Θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν».
Όπως προκύπτει, την ίδια παραδοχή έχει κάνει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πολλάκις έχει εξαγγείλει την κατάργηση του φόρου, κάτι που προφανώς δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, στον Προϋπολογισμό του 2018 (σελ. 23) που ψηφίστηκε δύο μόλις μήνες πριν, ο φόρος παραμένει κανονικά εν ισχύ, με τις προβλέψεις για τα έσοδα του να υπολογίζονται σε 28 εκατ. για το τρέχων έτος.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
α) Πότε θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος στο Κρασί;
β) Πόσα ήταν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο στο κρασί το 2017;
γ) Πόσοι οικονομικοί έλεγχοι έγιναν σε οινικές επιχειρήσεις το 2017 για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας; Ποια τα αποτελέσματα τους;