Πέθανε ο Πελοποννήσιος δισεκατομμυριούχος!

0
37

Ο ομογενής ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Los Angeles Chargers (NFL) Άλεξ Σπανός άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 ετών.

Η ομάδα ανακοίνωσε τον θάνατο του Σπανού σήμερα το πρωί.

Ο Σπανός αγόρασε την ομάδα το 1984 έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρέδωσε όμως τον έλεγχό της στον πρωτότοκο γιο του, Ντιν, πριν από τη σεζόν του 1994. Ο Ντιν Σπανός είναι σήμερα πρόεδρος της ομάδας και ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά της έδρας της από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες.

Τις τρέχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομάδας έχουν αναλάβει από το 2015 οι εγγονοί του Άλεξ Σπανού, ΈιΤζι και Τζον.

Ο Άλεξ Σπανός έγινε δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιούμενος στον κτηματομεσιτικό τομέα και τις κατασκευές. Η σύζυγός του, Φαίη, πέθανε τον περασμένο Αύγουστο.

Ποιός ήταν ο Αλεξ Σπανός

Η σχέση του Σπανού με την οικογένειά του συνιστούσε ανέκαθεν πρωταρχική, υπέρτατη αξία. Εκείνος είχε καταγωγή από το χωριό Εύα της Μεσσηνίας, περίπου 20 χλμ. από την Καλαμάτα, ενώ οι ρίζες της Φωτεινής ήταν από τη Σύμη. Ήταν και οι δύο απόγονοι Ελλήνων μεταναστών, ενώ τόσο ο Άλεξ όσο και η Φαίη είχαν γεννηθεί στην Αμερική. Ο μεν Άλεξ Γκας Σπανός γεννήθηκε το 1923 στο Στόκτον της Καλιφόρνιας με γονείς τους Έλληνες μετανάστες Κωνσταντίνο και Ευανθία. Η δε Φωτεινή το 1926 στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντας. Ο πατέρας της ήταν υποδηματοποιός, λεγόταν Νικήτας Παπαφακλής, ενώ η μητέρα της, η Δέσποινα πέθανε από καρκίνο τη στιγμή που η Φωτεινή ήταν περίπου τριών ετών. Πρόωρα όμως πέθανε και η μητριά της, επίσης Ελληνίδα και γειτόνισσα της εκλιπούσας, την οποίαν παντρεύτηκε ο Νικήτας Παπαφακλής υπό την πίεση της παροικίας των ομογενών, ώστε να εξασφαλιστεί η φροντίδα και ανατροφή της Φαίης και του κατά δυόμιση χρόνια μικρότερου αδελφού της.

Ο Άλεξ Σπανός ήταν ένα από τα έξι παιδιά των γονέων του, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαρκή και σφοδρή σύγκρουση. Ο Άλεξ Σπανός είχε, ήδη από πολύ μικρή ηλικία είχε αποπειραθεί να αποδράσει από το περιβάλλον της οικογενείας του. Υπ’ αυτή την έννοια, το να παντρευτεί άμεσα ίσως ήταν μια επιλογή στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης από τη μιζέρια και την αναστάτωση. Είχε ερωτευτεί κεραυνοβόλα την 18χρονη Φωτεινή όταν συναντήθηκαν σε κοινή συντροφιά Ελληνοαμερικανών το 1944. Το 1948 παντρεύτηκαν και γρήγορα απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Ντιν, την Ντία, την Αλέξις και τον Μάικλ. Πριν καταταγεί στον αμερικανικό στρατό και υπηρετήσει σαν χειριστής στο ουραίο πολυβόλο αεροσκαφών (είχε ήδη εγκαταλείψει την εκπαίδευσή του ως πιλότου), ο Άλεξ Σπανός είχε εργαστεί από τα 8 του χρόνια στο αρτοποιείο του πατέρα του. Κατόπιν αποπειράθηκε να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας, διέκοψε όμως τη φοίτησή του για το στρατό. Παράλληλα διακρίθηκε σε πανεπιστημιακούς αγώνες κολύμβησης και καταδύσεων -και με τις αθλητικές του επιδόσεις αποπειράθηκε κατ’ αρχάς να εντυπωσιάσει τη Φαίη.

Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Στόκτον όπου και άρχισε η τεκνοποιία. Οι νιόπαντροι έπιασαν αμέσως δουλειά στον οικογενειακό φούρνο το Roma Lunch Bakery. Σύντομα όμως κατέστη σαφές ότι ο Άλεξ Σπανός δεν θα μπορούσε ποτέ να περιοριστεί στα στενά όρια μιας τόσο μικρής, οικογενειακής επιχείρησης. Το 1951 δανείστηκε από έναν τοπικό τραπεζίτη 800 δολάρια, προκειμένου να αγοράσει ένα φορτηγάκι, με το οποίο θα πουλούσε σάντουιτς και σνακ στους εργάτες των καλλιεργειών στην πεδιάδα Σαν Χοακίν. Παρόλο που και εκείνοι ήταν άκληροι μετανάστες όπως και ο Σπανός, τον βοήθησαν άθελά τους να πετύχει: έως το 1956 ήταν εκατομμυριούχος.