Εορτάζεται σήμερα η μνήμη του Οσίου Παταπίου

0
166

Γεννήθηκε στη Θήβα της Αιγύπτου κατά τον 4ο αιώνα από ευσεβείς και πλούσιος γονείς οι οποίοι φρόντισαν πολύ για την ανατροφή του.

Μετά τον θάνατο των γονέων του και αφού μοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε, αναχώρησε για ασκητική ζωή στην έρημο όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του γι’ αυτό είναι γνωστός ως ερημοπολίτης.

Συχνά τον επισκέπτονταν πιστοί να συζητήσουν μαζί του και για να ωφεληθούν πνευματικά από τη γνωριμία του. Του άρεσε όμως η ησυχία γι’ αυτό άρχισε να ενοχλείται από τις συχνές επισκέψεις των πιστών. Για να χαθούν τα ίχνη του έφυγε στην Κωνσταντινούπολη και έμεινε στο προσκύνημα της Μονής της Παναγίας των Βλαχερνών. Εκεί έζησε άγνωστος και πολύ φτωχός. Αργότερα στην Πόλη ίδρυσε τη Μονή των Αιγυπτίων που ονομάστηκε έτσι επειδή και ο ίδιος αλλά και ο πρώτος ηγούμενος της Μονής και αρκετοί μοναχοί κατάγονταν από την Αίγυπτο.

Πέθανε στη Μονή των Αιγυπτίων και όταν η Μονή καταστράφηκε από φωτιά το 538 το σκήνωμά του μεταφέρθηκε από τον Όσιο Βάμα στη Μονή Πέτρας. Αργότερα το σκήνωμα έφερε στην Ελλάδα ο Αγγελής Νοταράς, αδερφός του τελευταίου πρωθυπουργού της Κωνσταντινούπολης πριν την άλωση, που ήταν συγγενής των Παλαιολόγων.

Ο Νοταράς έκρυψε το σκήνωμα στο βάθος μιας σπηλιάς στα Γεράνια όρη κοντά στο Λουτράκι. Σε μια θέση με πανοραμική θέα, υψώνεται επιβλητική σήμερα η περίφημη Μονή του Οσίου Παταπίου,  που έχει αναπτυχθεί γύρω από το σπήλαιο που είχε χρησιμοποιηθεί ως ασκητήριο τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα και στο εσωτερικό του βρέθηκε το 1904 τυχαία το λείψανο του οσίου Παταπίου.

Το λείψανο παλαιότερα φυλασσόταν στην Κωνσταντινούπολη και ήταν υπό την προστασία της Ελένης Παλαιολογίνας, μετέπειτα Αγίας Υπομονής, μητέρας του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ήταν τοποθετημένο σε μια κρύπτη, καλυμμένο με κεραμίδια και ταυτοποιήθηκε από τη δερμάτινη μεμβράνη που έγραφε το όνομα του οσίου. Η γυναικεία μονή ιδρύθηκε το 1952 και σήμερα διαθέτει σύγχρονες, ευρύχωρες εγκαταστάσεις, ενώ επιτελεί σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Η πρόσβαση στο συγκρότημα γίνεται μέσω μιας μεγάλης ελικοειδούς κλίμακας με περίπου 150 σκαλοπάτια. Το σπήλαιο αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται το λείψανο του οσίου Παταπίου μέσα σε ξύλινη λάρνακα, ενώ από την οροφή του κρέμονται πολυάριθμα καντήλια, αφιερώματα των πιστών. Διαθέτει λιθόκτιστο τέμπλο με δύο πύλες και κοσμείται με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, πιθανώς του 15ου αιώνα. Μπροστά από το σπήλαιο είχε κτιστεί σύγχρονος ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που έχει τη θέση καθολικού. Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του φυλάσσεται η κάρα της Αγίας Υπομονής. Στον χώρο υπάρχουν ακόμη το νεκροταφείο με τον μικρό ναό της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ξενώνας για τη φιλοξενία των επισκεπτών, πλούσια βιβλιοθήκη και εκθεσιακός χώρος.

Η μονή εορτάζει σήμερα 8 Δεκεμβρίου, ημέρα κοίμησης του Οσίου Παταπίου, και την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα ανεύρεσης του λειψάνου του.