Ξυλόκαστρο | Η πρόταση των “Ενεργών Πολιτών” για την νέα γέφυρα

0
230

Το Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης επισκέφτηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργος Δέδες με επιτελείο τεχνικών και τον βουλευτή Κορινθίας κ. Γιώργο Ψυχογιό. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο για τα έργα της περιοχής και ακολούθησε αυτοψία στα εργοτάξια της Νέας Γέφυρας στον Σύθα και του Κόμβου της Λυκοποριάς με τη Νέα Γέφυρα στο Σκουπαίικο.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΘΑ, ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΣΚΟΥΠΑΙΙΚΟΥ, ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΟΠΩΣ ΕΚΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κ. ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΔΕ

Εκ μέρους των ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ και του παρόντος υποψηφίου Δημάρχου κ. Επαμεινώνδα Κατσούλα, ο κ. Γρηγόρης Κλαδούχος εισηγήθηκε η Νέα Γέφυρα του Σύθα να κατασκευαστεί Νότια της υπάρχουσας. Δηλαδή εισερχόμενοι από Δυτικά προς το κέντρο της Πόλης να χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το ποτάμι και η γέφυρα ανατολικά να επανέλθει στο παλιό οδόστρωμα. Η πρόταση αυτή επιτρέπει την διατήρηση της παλαιάς γέφυρας με χρήση διέλευσης πεζών, ή και για άλλη έξυπνη χρήση αστικού τύπου. Για την κατασκευή δεν προαπαιτούνται απαλλοτριώσεις. Η πρόταση έχει κατατεθεί με σχέδιο από το τεχνικό μελετητικό γραφείο Κούκης-Μαυραντωνίου.

Τόσο ο κ. Δέδες, όσο και οι τεχνικοί που τον συνόδευαν δήλωσαν ότι η πρόταση είναι μία ενδιαφέρουσα εκδοχή.

Στον Κόμβο της Λυκοποριάς και στο σημείο εισόδου από την Νέα Εθνική Οδό προς την Παλαιά, ο Γ. Γ. ενημέρωσε ότι ο σημερινός κόμβος δεν πληρεί όλες τις προδιαγραφές και θα δημιουργηθεί νέος κόμβος Κυκλικής Κίνησης, όπως επίσης θα κατασκευαστεί Νέα Γέφυρα στο Σκουπαίικο ποταμό μαζί με προστατευτικά έργα του ποταμού. Επισημάνθηκε ότι πρέπει και θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε, όπως απαιτείται, ο κόμβος να είναι ανεπτυγμένος, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας. Μία απαίτηση πολιτών, για ασφαλή και σύγχρονη αντιμετώπιση των θεμάτων της περιοχής, έφερε αποτελέσματα.

Στο Παλιό Δημαρχείο Δερβενίου έγινε ενημέρωση για τις προϋποθέσεις συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή Νέας Γέφυρας στο Δερβένι μαζί με την διάνοιξη Νέου Δρόμου Νότια στο Δερβένι που θα απορροφήσει την υπερτοπική κυκλοφορία που επιβαρύνει τον κεντρικό δρόμο του Δερβενίου.

Ο Δήμος και όλοι οι τοπικοί φορείς όφειλαν από χρόνια να είχαν συζητήσει, προτείνει και διεκδικήσει όλα αυτά τα έργα που είναι αναγκαία, αλλά και τα συμπληρωματικά, για την λειτουργία των νέων κυκλοφοριακών αξόνων.

Ως ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ πιστεύουμε πως ακόμα και σήμερα, αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά μέσα και με κοινή προσπάθεια μπορούμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Δήμου και θα αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία.

(Τα αποσπάσματα σχεδίων – με την επιμέλεια του τεχνικού γραφείου Κούκης-Μαυραντωνίου – αφορούν τις προτεινόμενες λύσεις γέφυρας στον Σύθα και γέφυρας και κόμβου στην Λυκοποριά.)