Τα αδέλφια μας επηρεάζουν την υγεία μας

0
1

Μέχρι σήμερα είχαμε δει έρευνες που είχαν δείξει πως οι γονείς μας και η σχέση μας μαζί τους μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες διαπιστώνουν πως το ίδιο ισχύει και για τα αδέλφια.

Ερευνητές από την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) βρήκαν πως ο αριθμός των αδελφών που έχει κάποιος, αλλά και η σειρά της γέννησής του, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του με πολλούς τρόπους.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Σάντζεϊ Κίνρα «τα αδέλφια δεν μοιράζονται μόνον γονίδια, αλλά και την ίδια κοινωνική θέση και τρόπο ζωής, αντιγράφοντας το ένα τη συμπεριφορά του άλλου. Έτσι, έχουν γίνει πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση διαφόρων ασθενειών».

Τι έχουν δείξει όμως μέχρι στιγμής οι έρευνες. Πως επηρεάζουν τα αδέλφια μας την υγεία μας;

– Γονιμότητα:
Οι άντρες με πολλούς αδελφούς μπορεί να φέρουν ένα γονίδιο, το οποίο τους προδιαθέτει για αυξημένη γονιμότητα, σύμφωνα με περυσινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην οποία συμμετείχαν 500 άντρες. Ο Δρ. Άλαν Πέισι και οι συνεργατες διαπίστωσαν πως όχι μόν όσοι είχαν πολλούς αδελφούς ήταν πιο γόνιμοι, αλλά ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν γιους.

– Ύψος:

Μελέτη που διεξήγαγαν το 2007 επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) σε 14.000 οικογένειες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μοναχοπαίδια είναι τα πιο ψηλά απ’ όλα, ενώ δεύτερα σε ύψος είναι τα πρωτότοκα παιδιά. Επιπλέον, όσο περισσότερα μεγαλύτερα αδέλφια έχει κάποιος, τόσο πιο κοντός πιθανώς θα είναι. Γιατί; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ντέιβιντ Λώσον τα παιδιά σε πολυπληθείς οικογένειες ενδεχομένως δεν έχουν τόσα εφόδια όσα τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, με επακόλουθο να έχουν ένα αναπτυξιακό μειονέκτημα.

– Μακροζωία:

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου έδειξε ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα επόμενα να φτάσουν τα 100 τους χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μάλλον εξ αιτίας της νεώτερης ηλικίςα που είχε η μητέρα τους όταν τα απέκτησε.

– Αλλεργίες:

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά και τα μοναχοπαίδια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες. Μία από αυτές διεξήχθη στην Ιαπωνία, σε 13.000 παιδιά, και έδειξε ότι η συχνότητα των διατροφικών αλλεργιών είναι 4% για τα πρωτότοκα παιδιά, 3,5% για τα δευτερότοκα και 2,6% για τα τριτότοκα κ.τ.λ. Αυτό οφείλεται στην λεγόμενη «θεωρία της υγιεινής», που λέει πως όσο περισσότερα μικρόβια έχει το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο λιγότερο κινδυνεύουν από αλλεργίες, διότι τόσο πιο γερό γίνεται το ανοσοποιητικό τους – και όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν στο σπίτι, τόσο αυξάνονται και τα μικρόβια.

– Σωματικό βάρος:

Τα μοναχοπαίδια κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία από τα παιδιά με αδέλφια. Μελέτη σε 12.700 παιδιά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Nutrition and Diabetes έδειξε ότι όσα είναι μοναχοπαίδια έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

– Δείκτης νοημοσύνης:

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο ευφυή και αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα. Μία από τις μεγαλύτερες διεξήχθη το 2007 στη Νορβηγία, σε 250.000 φαντάρους. Όπως έδειξε, οι νεοσύλλεκτοι που ήταν πρωτότοκοι στην οικογένειά τους είχαν μέσο δείκτη νοημοσύνης υψηλότερο κατά 2,3 μονάδες σε σύγκριση με όσους ήταν δευτερότοκοι. Κι αυτό γιατί τα πρωτότοκα παιδιά έχουν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους, οι οποίοι με την συνεχή ενασχόλησή τους με αυτά «καλλιεργούν» άριστα το μυαλό τους.

– Καρδιαγγειακή υγεία:

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Circulation έδειξε πως όταν ένα από τα αδέλφια παθαίνει εγκεφαλικό, αυξάνεται κατά 60% ο κίνδυνος να πάθουν και τα υπόλοιπα, ιδίως εάν το πρώτο που αρρώστησε είχε ηλικία κάτω των 55 ετών.

– Κατάθλιψη:

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισούρι έδειξε ότι οι έφηβοι που τσακώνονται με τα αδέλφιά τους επειδή νιώθουν αδικημένοι ή «ριγμένοι» διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μέσα στο επόμενο έτος κατάθλιψη. Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμπσαϊρ, στην οποία συμμετείχαν 3.600 παιδιά, έδειξε πως οι καυγάδες ανάμεσα στα αδέλφια ασκούν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία τους με τον εκφοβισμό (bullying) στο σχολείο.

– Κοινά νοσήματα:
Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει τη νόσηση ενός αδελφιού με αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσει και το άλλο. Τέτοιου είδους συσχετίσεις έχουν καταγραφεί σε νοσήματα όπως ο αυτισμός, ο τύπου 1 διαβήτης, ορισμένες μορφές καρκίνου (όπως αυτός του μαστού και του προστάτη) και οι θρομβώσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here