Αυλαία για τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

0
43

Η αυλαία των 32ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων άνοιξε και επίσημα με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο να κηρύσσει την έναρξή τους σε μια τελετή που δεν εστίασε στο θέαμα και τα εφέ αλλά στο συναίσθημα, στο άδειο από κόσμο Japan National Stadium.

Τρεις ώρες διάρκεια, 3.200 συμμετέχοντες στο τελετουργικό κομμάτι, 6.000 αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες και δισεκατομμύρια τηλεθεατές σ’ όλο τον κόσμο. Αυτά ήταν τα βασικά συστατικά της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, μαζί βέβαια με το συναίσθημα (και την παράδοση) που έβαλαν οι Ιάπωνες.

Το 1908 (στην 3η διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων) είχαμε για πρώτη φορά την παρέλαση των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά 20 χρόνια αργότερα (1928, Άμστερνταμ) ξεκίνησε η παράδοση που θέλει την Ελλάδα να παρελαύνει πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάτι που έγινε και σήμερα στο Τόκιο, όπου είχαμε όμως δύο «πρωτιές» για την ελληνική αποστολή (η μία ήταν κοινή βέβαια για όλες τις χώρες).

Σημαιοφόροι της ελληνικής ομάδας ήταν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του Ρίο Άννα Κορακάκη, Λευτέρης Πετρούνιας, καθώς με απόφαση της ΔΟΕ (για λόγους ισότητας) τη σημαία θα κρατούν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Κι έτσι για πρώτη φορά μια αθλήτρια της σκοποβολής κι ένας αθλητής της ενόργανης γυμναστικής άνοιξαν την παρέλαση των αθλητών κρατώντας την ελληνική σημαία.