Τομεακή Επιτροπή KKE Κορινθίας: Eκφράζουμε την αντίθεσή μας στη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης – φυλακή για πρόσφυγες

0
15

Με αφορμή την αυτοκτονία του νεαρού πρόσφυγα στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης της Κορίνθου το Σαββάτο 27/3, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αντίθεσή μας στη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης – φυλακή για πρόσφυγες.

Η αυτοκτονία του νεαρού είναι αποτέλεσμα τις πολιτικής που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και φυλακή της ΕΕ. Xιλιάδες άνθρωποι κρατούνται εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες στην χώρα μας χωρίς να θέλουν να παραμείνουν σε αυτή καθώς έχουν προορισμό άλλες χώρες. Υπεύθυνη γι αυτή την απάνθρωπη και εγκληματική κατάσταση είναι η πολιτική της ΕΕ, οι απαράδεκτες συμφωνίες και κανονισμοί που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μια πολιτική που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ πηγαίνοντας την ακόμη ένα βήμα παραπέρα, αφού αποφάσισε την κράτηση προσφύγων έως και τρία χρόνια χωρίς να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα, ενώ ετοιμάζεται να επεκτείνει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολύμηνου εγκλωβισμού στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο.

Το προσφυγικό δε λύνεται με στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστολή και συρματοπλέγματα που οδηγούν σε τραγωδίες όπως η αυτοκτονία στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, σε θαλασσοπνιγμένους στο Αιγαίο, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που αφήνουν εκτεθειμένη την ανθρώπινη ζωή. Είναι πρόβλημα που οι αιτίες του βρίσκονται στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, στους άδικους πολέμους των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Ασφαλής μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού τους προορισμού και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο. Γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και εξασφάλιση της διαμονής τους από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του νομού μας μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, να παλέψουν ενάντια στη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την ανεργία που τους φορτώνει ο κοινός εχθρός τους, το μεγάλο κεφάλαιο. Ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη ενάντια σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και στις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, είναι ο ελπιδοφόρος δρόμος για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.