Η «Ευτυχία» καλύτερη ταινία στα Βραβεία Ίρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

0
50

Η φετινή απονομή των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν αλλιώτικη, όπως είναι όλα γύρω μας. Με οικοδεσπότες τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο και τους ηθοποιούς και μέλη Ελλη Τρίγγου και Χρήστο Λούλη, τα βραβεία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, παρουσία συμβολαιογράφου, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού.

Η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενα, ο μεγάλος θριαμβευτής των φετινών βραβείων Ιρις. Η ταινία για τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κέρδισε συνολικά 8 βραβεία, ανάμεσά τους αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Τρεις από τους ηθοποιούς της «Ευτυχίας» (Κάτια Γκουλιώνη, Θάνος Τοκάκης, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) κέρδισαν στις κατηγορίες τους, όχι όμως και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που είδε την Αγγελική Παπούλια από το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» να αναμετριέται μαζί της στα σημεία. Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας, συγκεντρώνοντας συνολικά 2 βραβεία Ιρις. Από 2 βραβεία Ιρις κέρδισαν και το «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη, η «Winona» του The Boy, ενώ από 1 βραβείο Ιρις κέρδισαν ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, και το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη.

Στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης κέρδισε το «Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους προσπέρασε το Χρυσό Φοίνικα του Βασίλη Κεκάτου και κατέληξε στο «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης κέρδισε ο «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation κέρδισε το «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.