Βροχή οι καταγγελίες για απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

0
44

Πλήθος οι αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή για επιτήδειους που λαμβάνουν προκαταβολικά χρήματα για παραγγελίες και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Στον εισαγγελέα τα στοιχεία. Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Σε ευκαιρία πλουτισμού για πλήθος απατεώνων έχει μετατραπεί το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω του κορωνοϊού. Σε μια περίοδο όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης αντικαθιστά τις συναλλαγές με φυσική παρουσία, τα κρούσματα απάτης από επιτήδειους έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) να δέχεται πλήθος αναφορών και να παραπέμπει υποθέσεις εξαπάτησης στις εισαγγελικές αρχές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο ΣτΚ συστήνει στους καταναλωτές για την καλύτερη προστασία τους, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο:

-Να προτιμούν την πραγματοποίηση αγορών από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Σημαντική ένδειξη αξιοπιστίας είναι η μακρόχρονη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά και η ύπαρξη φυσικής έδρας τους.

-Να ελέγχουν πάντοτε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Να αναζητούν, ειδικότερα, την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί και αποτελεί, μάλιστα, ένδειξη απάτης.

-Να ελέγχουν, οπωσδήποτε, πριν από την πληρωμή ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνονται ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο «διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης» – browser με τη μορφή HTTPS. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν ότι το e-shop διαθέτει SSL (Secure Sockets Layer), δηλαδή πρωτόκολλο ασφαλούς μετάδοσης ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, ειδικά για αγορές με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και paypal.

-Να εντοπίζουν στο διαδίκτυο τυχόν σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη συναλλαγεί με το κατάστημα. Αυτό γίνεται εύκολα, πληκτρολογώντας το όνομα της εταιρείας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος σε μία μηχανή αναζήτησης. Να προσεγγίζουν τις συστάσεις με κριτικό μάτι, διότι μπορεί να είναι παραπλανητικές ή κατασκευασμένες.

-Τα αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν στον ιστότοπό τους σήματα εμπιστοσύνης των ενώσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και των οργανισμών που διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας και απορρήτου προσωπικών δεδομένων. Αυτό δείχνει ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη και ότι τηρεί τους βασικούς κανόνες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει από αυτήν με ασφάλεια.