Δ.Ξυλοκάστρου: Μέτρα Πρόληψης & Προστάσιας στις Λαικές Αγορές

0
62

Μέτρα στην κατεύθυνση της πρόληψης και προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊου COVID 19 λαμβάνονται και για τις λαϊκές αγορές της χώρας. Τα μέτρα ορίζει η ΚΥΑ ΦΕΚ915β/20 και η υπ” αριθμ5/18-3-20 διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης επίσης τα Φεκ Β 943 20-3-20, ΦΕΚ Β 988 22-3-20 και είναι τα εξής:

 • 5 μέτρα ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα
 • Υποχρεωτικά ΟΛΟΙ οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) φορούν καθ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο γάντια μιας χρήσης και υγειονομική μάσκα
 • Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα
 • Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

Παράλληλα, οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα πρέπει:

 1. Να διαθέτουν απολυμαντικό υγρό για χρήση από το κοινό
 2. Να απολυμαίνουν συχνότατα ταμειακές μηχανές, ζυγιστικά όργανα, χώρους απόθεσης προϊόντων
 3. Να παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό μαζί με τη σακούλα και γάντια μιας χρήσεως.
 4. Να τηρούν απαρέγκλιτα τον κανονισμό καθαριότητας και ιδιαίτερα με το πέρας της λαϊκής να συγκεντρώνουν το σύνολο των απορριμμάτων σε κλειστές σακούλες ή κουτιά.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους θα πρέπει:

 1. Να αποφεύγουν να συνωστίζονται στους διαδρόμους όπως και μπροστά από τους πάγκους και να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 2μέτρων.
 2. Να φορούν γάντια μιας χρήσης κατά τη διάρκεια της διαλογής των προϊόντων και της συναλλαγής. Επίσης,
 3. Συνίσταται η συχνή απολύμανση των χεριών.

Η προσέλευση των πωλητών στις λαϊκές ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ και ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ θα γίνεται εκ περιτροπής, μονά-ζυγά, σύμφωνα με τον αριθμό θέσης, μέχρι το 50% των πωλητών και την σχετική ονομαστική κατάσταση.

Έναρξη η λαϊκή Ξυλοκάστρου 27.3.20 με τα Ζυγά

Πωλητές και καταναλωτές θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Η εφαρμογή των ανωτέρω είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!