ΤΕΜΕΣ | Αύξηση στα έσοδα της Costa Navarino

0
83

Aυξημένα μεγέθη, με σημαντική συνεισφορά και του τομέα ακινήτων παρουσίασε η ΤΕΜΕΣ για το 2017, όπως προκύπτει από την έκθεση βιωσιμότητας για το συγκρότημα Costa Navarino, το οποίο προσελκύει σε ποσοστό πάνω από 70% Ευρωπαίους τουρίστες.

Ειδικότερα, ο συνολικός τζίρος της ΤΕΜΕΣ για το 2017 ανήλθε στα 57,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε σύγκριση με τα 43,8 εκατ. ευρώ του 2016. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις από τις πωλήσεις ακινήτων την περυσινή χρονιά αν ληφθεί υπόψη ότι τα έσοδα από τη δραστηριότητα του real estate (από την ανάπτυξη του οικιστικού τμήματος της επένδυσης) ανήλθαν πέρυσι στα 11,7 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα έσοδα από τη λειτουργία του συγκροτήματος ήταν στα 45,8 εκατ. ευρώ το 2017 από 41,5 εκατ. ευρώ το 2016. Για το προσωπικό (μισθολογικό κόστος, εισφορές κ.τ.λ.) διατέθηκαν το 2017 20,5 εκατ. ευρώ, το λειτουργικό κόστος ήταν στα 27,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα 7,7 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι φόροι προς το ελληνικό Δημόσιο.

Mε βάση τα στοιχεία του 2017, η πλειοψηφία των επισκεπτών του Costa Navarino προέρχονται από την Ευρώπη (σ.σ. σε αυτό έχουν συμβάλει και η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας), ήτοι ποσοστό 72,5% κι ένα 20,8% από την Ελλάδα. Ποσοστό 5,3% προέρχονται από την Αμερική, 1% από τη Μέση Ανατολή και 0,4% από την Ασία.

costa_navarino_1.PNG

Οσον αφορά την απασχόληση στο συγκρότημα, το 48,2% προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ποσοστό μειωμένο κατά 18% σε σύγκριση με το 2016, έστω κι αν ο στόχος της ΤΕΜΕΣ είναι το 70% του προσωπικού να προέρχεται από τους γύρω κατοίκους. Το γεγονός, όπως επισημαίνεται από τους ιθύνοντες του συγκροτήματος, οφείλεται στο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή- δεδομένων και των υψηλών αριθμών ως προς τις τουριστικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας- με αποτέλεσμα οι ανάγκες για απασχόληση στον τουριστικό τομέα της Μεσσηνίας να είναι επίσης αυξημένες και άρα να είναι υψηλότερη και η απορρόφηση απασχολουμένων στον κλάδο. Συνολικά, το 2017 κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν του Αυγούστου, ο αριθμός των εργαζομένων στην ΤΕΜΕΣ έφθασε τους 1.135.

Η ΤΕΜΕΣ, η οποία ως γνωστόν, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών με επίκεντρο την Costa Navarino, δημοσίευσε την τρίτη έκθεση βιωσιμότητας, που παρουσιάζει το σύνολο των δράσεων του Ομίλου για το έτος 2017. Σύμφωνα με τη στρατηγική του ομίλου για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, όλες οι δράσεις και τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την εναρμόνιση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ.

Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη αποτελεί σημαντικό πυλώνα  στη διαμόρφωση της «Ατζέντας 2030» του ΟΗΕ, μαζί με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), στους οποίους ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα και έμμεσα. Η ΤΕΜΕΣ έχει υιοθετήσει από την ίδρυσή της, ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που σέβεται και προβάλλει το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο των περιοχών που δραστηριοποιείται, ενισχύει την τοπική οικονομία, αναδεικνύει τον πολιτισμό, την ιστορία και τις τοπικές παραδόσεις.

Στην Costa Navarino, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά έργα στη Μεσόγειο, οι παραπάνω αρχές εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας: οικονομικό, εργασιακό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου λειτουργίας δημιουργεί αξία για τους εταίρους της, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της και βέβαια αναγνωρίζεται από τους επισκέπτες.

Με αφορμή την έκθεση Βιωσιμότητας, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, ανέφερε σχετικά: «Για τρίτη χρονιά, παρουσιάζουμε τις δράσεις μας με μετρήσιμα αποτελέσματα καθιστώντας την ΤΕΜΕΣ και την Costa Navarino πρότυπα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Η εναρμόνιση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του OHE, αποτελεί μονόδρομο για τον παγκόσμιο τουρισμό και νιώθουμε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το μοντέλο που έχουμε ακολουθήσει έχει θετικό αντίκτυπο σε κάθε τομέα της λειτουργίας μας».

H Costa Navarino αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, signature γήπεδα γκολφ, σπα διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες. Στον όμιλο ανήκει επίσης το 50% της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ιστορικού και εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο διαχειρίζεται η Hilton και λειτουργεί υπό την επωνυμία Hilton Αθηνών.

 

newmoney.gr