Ο παραλογισμός της ελληνικής γραφειοκρατίας για επενδύσεις

0
20

Με την ελληνική οικονομία να χρειάζεται ένα επενδυτικό big bank ύψους 45 δισ. ευρώ οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η έλλειψη ουσιαστικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις επενδύσεις αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις νέες οικοδομές όπως και η κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων του ΕΣΠΑ και η αντικατάστασή τους από άτοκα δάνεια και φορολογικές πιστώσεις περιλαμβάνεται στις (50 συνολικά) προτάσεις που συνθέτουν την εργαλειοθήκη του ΣΕΒ για την επιτάχυνση των επενδύσεων μαζί με συστάσεις για αλλαγές στη φορολογία, την αδειοδότηση, την απονομή δικαιοσύνης, τη χωροταξία, άρση της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων κ.α.

Η εργαλειοθήκη θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στο Επενδυτικό Συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ και στο οποίο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα η πρόταση για την οικοδομή προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης και απαλλαγή του φόρου κληρονομιάς για τις νέες οικοδομές για τα δεκαπέντε φορολογικά έτη από την έκδοση της άδειας.

Για το ΕΣΠΑ προτείνονται φορολογικές πιστώσεις αντί για επιχορηγήσεις καθώς και ενισχύσεις με μορφή άτοκων δανείων, όπως εφαρμόζονται στην Πορτογαλία. Δηλαδή με καθυστέρηση της επένδυσης μειώνεται το ποσοστό ενίσχυσης, ενώ όπου επιτυγχάνονται οι στόχοι απόδοσης, έως το 50% του δανείου δεν επιστρέφεται (χαρίζεται).

Άλλες προτάσεις είναι η προαδειοδότηση χώρων σχετικά με περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και ιδιοκτησιακά θέματα ώστε να προσφέρονται έτοιμοι στον επενδυτή, η κατάργηση μιας ρύθμισης όταν εισάγεται μια νέα, για μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας, μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης όπως η προ – επεξεργασία υποθέσεων και η τοποθέτηση βοηθών στους δικαστές, την απλούστευση της αδειοδότησης με θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης, μείωση φόρων, τελών και χαρτοσήμων, εφαρμογή υπεραποσβέσεων και συμψηφισμού ζημιών με κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό, κ.α.

Οι υπερβολές της ελληνικής γραφειοκρατίας

Η εργαλειοθήκη εκπονήθηκε από την Deloitte ύστερα από μελέτη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Καταγράφει μεταξύ άλλων και τις υπερβολές της ελληνικής γραφειοκρατίας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

Στις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους, έχουν ψηφιστεί 10 φορολογικά νομοσχέδια, ενώ στην Ελλάδα από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250.
Από το 2011 έχουν ψηφιστεί 25 φορολογικοί νόμοι και έχουν εκδοθεί πάνω από 100 εγκύκλιοι.
Από το 2014 και μέσα σε 50 μήνες, η δημόσια διοίκηση προχώρησε σε 82 μεταβολές που αφορούν σε 4 από τους βασικότερους νόμους (φορολογία εισοδήματος, φορολογικές διαδικασίες, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΠ).

Δεκάδες είναι τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι οι δεκάδες αδειοδοτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολυάριθμες διακηρύξεις για σταθερό φορολογικό περιβάλλον παραμένουν ακόμη… στα χαρτιά. Ενδεικτικά, ο ο ΣΕΒ σταχυολογεί κάποια παραδείγματα που δείχνουν την κατάσταση που βιώνουν ακόμη και σήμερα οι ελληνκές επιχειρήσεις:

Εταιρεία μεταλλευτικής – μεταλλουργικής δραστηριότητας χρειάστηκε 33 χρόνια για να κλείσει μία αντιδικία με Ταμείο Ασφάλισης.
Για έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ζητήθηκαν τεχνικές δοκιμές, οι οποίες ήταν αδύνατες χωρίς αδειοδότηση.
Για να δημιουργηθεί πατάρι εντός αδειοδοτημένης εγκατάστασης, ζητήθηκε νέος έλεγχος του υπεδάφους από την αρχαιολογία.
Μέσα σε διάστημα επτά ετών και ειδικότερα από το 2010-2017, μόνο τρεις εταιρείες υπάχθηκαν στο φορολογικό κίνητρο ευρεσιτεχνίας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις του ΣΕΒ, βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε αυτές στη συνέχεια να αποτελέσουν κεντρική εισήγηση προς την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς για το υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.