Ερχεται ρύθμιση 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία

0
9

Ρυθμίσεις για διευθέτηση των χρεών προς τα Ταμεία, επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο προαναγγέλλει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διευθέτηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.
Η ρύθμιση, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», θα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων θα είναι οι 120, αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη.
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις εισφορές των επιστημόνων, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι με το νέο σύστημα, το ύψος της εισφοράς συνδέεται με την πραγματική δραστηριότητα και το πραγματικό εισόδημα και όχι με τα εικονικά εισοδήματα.

Εξήγησε, επίσης, ότι με τη ρύθμιση αυτή, μηχανικοί και δικηγόροι θα καταβάλλουν εισφορές μόνο εφόσον ξεκινούν -και για όσο διάστημα τη διατηρούν- την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις ΔΟΥ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες, με χαμηλότερο αντίτιμο σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος διαμήνυσε ότι στο α’ επτάμηνο της λειτουργίας του επετεύχθη πλεόνασμα, το οποίο συνιστά αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και της δικαιότερης ασφαλιστικής εισφοράς.

Τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν τα 62, η οποία ισχύει για τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή έως και το 2021.