Γιατί οι Κρητικοί αγαπούν τον Γιώργο Δέδε…!

0
21

Συζητήθηκαν διεξοδικά στη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη με τον γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδε.
Μάλιστα ο περιφερειάρχης είπε μετά την συνάντηση ότι ο Γιώργος Δέδες έχει πάντα την πόρτα του ανοικτή στην Κρήτη..!

Του Δημήτρη Μπαλή
Η Κρήτη είναι από μόνη της μια άλλη… Ελλάδα. Με την έννοια ότι είναι μεγάλη περιοχή, δυναμική σε παραγωγικότητα, πρωτοπόρος στον τουρισμό και με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Ωστόσο, για να πάει όχι ένα βήμα, αλλά πολλά παραπέρα, η Κρήτη χρειάζεται τις υποδομές και αυτές, τουλάχιστον όσον αφορά στο αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο, έχουν μείνει πίσω.

Σήμερα, στην Περιφέρεια Κρήτης ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, συζήτησαν με έμφαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα και στο νέο αεροδρόμιο. Ειδικά ο ΒΟ.Α.Κ., αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρει και ο Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα από την πρόταση που έχει κάνει η Περιφέρεια  με ρήτρα διαθεσιμότητας και έχει γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση και την Διυπουργική, θα προχωρήσει, όπως και τα άλλα έργα. Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του επίσης ανέφερε ότι στη Κρήτη οφείλονται πολλά και ότι αυτά που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός με την επικείμενη κάθοδο του, θα είναι αυτά που θα ικανοποιούν το αίσθημα των Κρητικών.

Τώρα, όσον αφορά στα έργα, ο Γιώργος Δέδες ανέφερε:

Διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου
Ήδη ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσουμε και με την έγκριση της Βουλής στην υπογραφή, μετά την προκήρυξη του προσωρινού αναδόχου στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μέσα στη χρονιά. Αμέσως μετά να ξεκινήσει το έργο που όπως γνωρίζεται είναι ένα έργο παραχώρησης και ο στόχος μας είναι να τηρηθούν επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα που είναι πενταετής περίοδος κατασκευής. Ταυτόχρονα με την ειδική μέριμνα που έχουμε λάβει να προηγηθούν απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στην κατασκευή του έργου και να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και σε συντομότερο αν γίνεται χρόνο.

Νέος ΒΟΑΚ

Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα εδώ και δεκαετίες και σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε 2,5 χρόνια. Ο ΒΟΑΚ είναι τα κυρίαρχα από αυτά. Σήμερα είχαμε την ευχάριστη εξέλιξη ότι ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για χρηματοοικονομικό, νομικό σύμβουλο, όλα αυτά δηλαδή που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει το έργο να προχωρήσουμε σύντομα σε διαδικασίες δημοπράτησης του. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Ανατολικό άκρο, στο Λασίθι. Ο ίδιος ο υπουργός ο Χρήστος Σπίρτζης έχει επιληφθεί μέσω των συζητήσεων που κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και μέσα από την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων που πρέπει να υπάρχουν σε ένα έργο παραχώρησης ώστε αυτά να είναι στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο και στο νομό Λασιθίου. Το μέχρι τώρα κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό και είμαι βέβαιος ότι τους αμέσως επόμενους μήνες που θα ολοκληρωθούν και οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι ειδήσεις και οι εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι, της κατασκευής του ΒΟΑΚ και στο νομό Λασιθίου θα είναι θετικές. Ο ΒΟΑΚ όπως γνωρίζεται πρέπει να καθοριστεί το χρηματοοικονομικό πλαίσιο για την παραχώρηση και μετά να υπάρξει διαδικασία της δημοπράτησης του. Θεωρώ ότι στις αρχές του 2018 θα είμαστε πλήρως έτοιμοι για να δημοπρατήσουμε τον ΒΟΑΚ Κρήτης. Έχει δεσμευτεί ο Υπουργός ο κ. Σπίρτζης ότι δεν θα υπάρξουν διόδια για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν σενάρια εσόδων που θα είναι είτε πληρωμές διαθεσιμότητας από το Ελληνικό δημόσιο είτε άλλων μορφών αναπλήρωσης εσόδων τέτοιων που θα μας επιτρέψουν να έχουμε ένα έργο βιώσιμο.

Αντισταθμιστικά φράγματος Αποσελέμη για το Δήμο Οροπεδίου

Είναι από τις εκκρεμότητες πολλών ετών, γιατί τα έργα ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια, τα αντισταθμιστικά θα λέγαμε θα έπρεπε να υπάρξουν από τότε. Παρόλα αυτά επειδή εμείς είμαστε συνεπείς σε όσα λέμε θέλουμε να τα πράττουμε κιόλας, είχα συνάντηση με το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου τον κ. Στεφανάκη, παρουσία και του Περιφερειάρχη, και εξηγήσαμε την διαδικασία την οποία ακολουθούμε, το έργο αυτό θα είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ένα προϋπολογισμός 15 εκ ευρώ περίπου, ώστε να καλύψουμε και τις απαλλοτριώσεις που χρειάζονται μέσα στο Σεπτέμβριο και θα δημοπρατηθεί εντός του έτους.
Κόμβος Αγ. Πελαγίας δήμου Μαλεβιζίου

Να υπογραμμίσω επίσης ότι, είχαμε την συνάντηση στο Δήμο Μαλεβιζίου με τον Δήμαρχο τα αυτοδιοικητικά στελέχη και απαντήσαμε θετικά στο αίτημα της οδικής ασφάλειας στο κόμβο της Αγ. Πελαγίας, ένα έργο κρίσιμο και σημαντικό του οποίου την δημοπράτηση εξασφαλίζουμε μέσω των πόρων της οδικής ασφάλειας από το ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι με αυτά τα έργα εξασφαλίζουμε σε ένα επαρκή βαθμό τις διασυνδεδεμένες υποδομές που απαιτούνται στο νησί ώστε και να καλύψουμε αδυναμίες χρόνων αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να «πατήσει» μια αναπτυξιακή απογείωση της Κρήτης με τα επόμενα χρόνια έχοντας δυο βασικούς πυλώνες της το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον κατασκευασμένο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο του ΒΟΑΚ.

Αναβάθμιση αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκη»

Έχει εγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το έργο, με διαθέσιμη πίστωση της τάξης των 2 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μέσα στο μήνα αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι επαφές της ΥΠΑ με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ώστε να υπάρξει και μια συμμετοχή των ΚΑΕ ισχυρή οικονομική στο σχεδιασμό που θα επιτρέψει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του «Ν. Καζαντζάκης». Για το χρονοδιάγραμμα αυτών των έργων μπορούμε εντός του Σεπτεμβρίου να έχουμε πλήρη απάντηση.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, επισήμανε:
«Μια ακόμα συνάντηση εποικοδομητική με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών τον κ. Δέδε. Μια εξαίρετη συνεργασία δύο χρόνων και οφείλονται ευχαριστίες. Γιατί πάντα η πόρτα είναι ανοιχτή για όλα τα θέματα της Κρήτης και από τον ίδιο αλλά και από τον Υπουργό τον κ. Σπίρτζη. Τα μεγάλα θέματα του νησιού μας ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο, κ.α. είναι μέσα στις προτεραιότητες για να μπορούν να δημοπρατηθούν. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα έργα και μέσα από την πρόταση που έχει κάνει η Περιφέρεια με ρήτρα διαθεσιμότητας που έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση και την διυπουργική,  θα προχωρήσουν και θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2018 ούτως ώστε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης να ξεκινήσουν. Όμως θα ήθελα να πω, μη χάνουμε το δάσος για το δέντρο. Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικούμε, και βρίσκουμε ανθρώπους που ακούνε, και εμείς από την πλευρά την δική μας, είναι υποχρέωση μας πάντα να οραματιζόμαστε να διεκδικούμε να υλοποιούμε. Όμως μια λέξη να έχουμε κατά νου, τη συνεργασία και την συνέργεια, κανείς μόνος του δεν είναι δυνατός. Και η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, όποια και να είναι η Κυβέρνηση να μπορούμε να διεκδικούμε. Στην Κρήτη οφείλονται πολλά και είμαι σίγουρος και βέβαιος και αυτά που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός με την επικείμενη κάθοδο του, θα είναι αυτά που ικανοποιούν το αίσθημα των Κρητικών.

Στη σημερινή συνάντηση στη Περιφέρεια συμμετείχαν: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, οι δήμαρχοι Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη του ΟΑΚ και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.