Δίνει λύσεις στους σεισμοπαθείς της Κώ ο Γιώργος Δέδες

0
7

Ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Κω, η αυτοψία από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γ.γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Στην Κω βρίσκονται από χθες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες μαζί με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Η. Καματερό και Δ. Γάκη, τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι, καθηγητής του ΕΜΠ καθώς και άλλοι ειδικοί, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι και να προτείνουν λύσεις για την επαναλειτουργία του.

Την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κω έθεσε ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις υποδομές του νησιού που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών:

«Επειδή το λιμάνι είναι κρίσιμο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία ενός νησιού, είναι το πρώτο μας μέλημα σε σχέση με την αποκατάσταση των υποδομών του νησιού» τόνισε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε: «Στην Κω βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα λιμενολόγων που είναι μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, λιμενολόγοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η βλάβη στο λιμάνι».

Σημείωσε δε πως θα πρέπει, άμεσα, «ένα τμήμα του λιμανιού τουλάχιστον να μπορέσει να αποκατασταθεί, ώστε στο τμήμα αυτό να διεξάγεται με ασφάλεια το δέσιμο των πλοίων».

Ο κ. Δέδες χαρακτήρισε την έκταση των ζημιών σε κτίρια και υποδομές στο νησί «δυσανάλογα χαμηλότερη σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού» επισημαίνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στη συντριπτική πλειονότητά τους όπως και οι περισσότερες τεχνικές υποδομές του νησιού».

«Υπάρχουν εντοπισμένα προβλήματα που αφορούν παλαιάς κατασκευής και κακής συντήρησης κτίρια, που δεν έχουν υποστεί όμως καταρρεύσεις. Η κατάρρευση είναι μία και προκάλεσε τον θάνατο των δύο συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό των υπολοίπων» σημείωσε ο γγ του υπουργείου Υποδομών.

Είπε ακόμη πως ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών, επισημαίνοντας πως «σίγουρα, οι χώροι συνάθροισης κοινού, όπως τα ξενοδοχεία και τα δημόσια κτίρια, είναι πρώτης προτεραιότητας και θα ελεγχθούν πρώτα ώστε να υπάρχει μία αξιόπιστη και φερέγγυα εκτίμηση για την ικανότητα αυτών των κτιρίων να φιλοξενούν τους ανθρώπους που πρέπει να φιλοξενήσουν». Θα ελεγχθούν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δέδε, «οι κατοικίες, οι επιχειρήσεις και όλες εκείνες οι κατηγορίες κτιρίων, για τα οποία θα μας διατυπωθούν αιτήσεις από τους πολίτες».