Οι φόροι «πνίγουν» τον τουρισμό

0
15

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ και αναβολή ή περιορισμό του φόρου διαμονής ζήτησαν οι ξενοδόχοι από τον Αλέξη Τσίπρα
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πανηγύριζε την Πέμπτη κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι «φέτος πάμε να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. τουριστών», εντούτοις η πραγματικότητα όσον αφορά τα έσοδα θα είναι εντελώς διαφορετική λόγω των υψηλών φόρων.

Γι’ αυτό εξάλλου και τα μέλη του προεδρείου του ΣΕΤΕ στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό του ζήτησαν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε διαμονή, μεταφορές, εστίαση στα επίπεδα των ανταγωνιστικών προορισμών καθώς και την μη επιβολή φόρου διαμονής ή τν περιορισμό του το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πλήξει την προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο ΣΕΤΕ ζήτησε επίσης να επιλυθεί το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και να υπάρξει διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Ενδεικτικά του προβλήματος τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος του πρώτου τριμήνου του 2017 κατά το οποίο μειώθηκαν:

– κατά 9,2% ο αριθμός των τουριστών
– κατά 4,2% η δαπάνη ανά ταξίδι
– κατά 5,2% η δαπάνη ανά διανυκτέρευση
– κατά 3.4% η μέση διάρκεια παραμονής.