Πάνω από 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών

0
44

Περισσότερα από 40.000 είναι τελικά τα παιδιά που θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών σε όλη την χώρα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται παρά το γεγονός ότι οι οικογένειές τους πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το voucher που χαρίζει την πολυπόθητη θέση στους παιδικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρά και τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός.

Χθες Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ενώ οι δικαιούχοι είναι πολλαπλάσιοι των θέσεων.

«Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και για να αντιμετωπιστεί αυτό, χρειάζεται χρόνος», ανέφερε ο κ. Γκοτσόπουλος.

Ειδικότερα και με βάση τους αριθμούς, φέτος έγιναν συνολικά 147.773 αιτήσεις για εισαγωγή στους παιδικούς σταθμούς από τις οποίες τα κριτήρια πληρούσαν οι 132.982. Ωστόσο, το πολυπόθητο voucher κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόλις 92.231 παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι 40.751 θα παραμείνουν εκτός παιδικών σταθμών παρά το γεγονός ότι οι οικογένειές τους πληρούσαν όλα τα κριτήρια.

Λάθος στην κατανομή των θέσεων και κακός σχεδιασμός

Τα προβλήματα με την εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς όμως φαίνεται ότι είναι ακόμα περισσότερα καθώς όπως προκύπτει η κατανομή των θέσεων στους δήμους δεν έγινε με σωστό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Λήμνου όπου οι ανάγκες είναι για 50 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς παρόλα αυτά έχουν κατανεμηθεί 100. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι 50 θέσεις αυτές, που θα μπορούσαν να έχουν κατανεμηθεί σε άλλη περιοχή με μεγαλύτερες ανάγκες, θα παραμείνουν κενές.

Η κατάσταση αυτή πάντως έχει προκαλέσει άγχος και αγωνία στις οικογένειες όπως προκύπτει και από τις ολονυχτίες που πραγματοποίησαν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, έξω από τα γραφεία του Κοινωνικού Τομέα του δήμου Πατρέων, γονείς δικαιούχοι voucher για είσοδο των παιδιών τους σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ της πόλης.

«Η ΕΤΑΑ εξέδωσε μεν αποτελέσματα για τους δικαιούχους, αλλά πέταξε το μπαλάκι στους δήμους για την αξιολόγηση. Ο δήμος όμως, επειδή δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, ζητά από τους γονείς να προσέλθουν στις υπηρεσίες για βεβαιώσεις και εν συνεχεία όποιος προλάβει να σπεύσει για να εγγράψει το παιδί του. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να προηγηθεί ο οποιοσδήποτε και να προλάβει να πάρει θέση για το παιδί του και να μείνει κάποιος εκτός, και ας έχει περισσότερα μόρια, επειδή έχασε την προτεραιότητα», δήλωναν γονείς στα τοπικά Μέσα εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησε να μείνουν δύο βραδιές έξω από τα γραφεία του δήμου και τονίζοντας έτσι τον κακό σχεδιασμό.