SEMELI: Νέα επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στη Νεμέα

0
17

Σε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στο χώρο της ελληνικής οινοποιίας προχωρά η Semeli δαπανώντας περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της οινοποιητικής μονάδας στη Νεμέα.

Η επένδυση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018,  αφορά στην αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής αλλά και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας και συμβάλει στην ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας και στην ενίσχυση των εξαγωγών, τομέας στον οποία καταγράφονται ήδη ισχυρές επιδόσεις.

«Με προσανατολισμό την υψηλή ποιότητα και τις εξαγωγές, το οινοποιείο Semeli παραμένει σε μία συνεχή επενδυτική δραστηριότητα, βελτιώνοντας τόσο την παραγωγή του, όσο και την υποδομή και τις εγκαταστάσεις του, ενώ έχουν οι συνολικές επενδύσεις που έχουν γίνει φτάνουν στα 12 εκατ. ευρώ, επεσήμανε ο οινολόγος και γενικός διευθυντής της Semeli, Λεωνίδας Νασιάκος, σε συνέντευξη τύπου, που παρουσιάστηκαν τα επενδυτικά σχέδια της εταρείας.
Όπως ανέφερε η Μυρτώ Σάλλα, μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Semeli, «η επένδυση αναβαθμίζει το χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το Οινοποιείο σε σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό».

Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης, ενώ δημιουργούνται οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού.

Δέκα πολυτελείς σουίτες

Στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου, θα διαμορφωθούν 10 πολυτελείς σουίτες για τη φιλοξενία επισκεπτών και οινόφιλων, καθώς και για τα μέλη του Semeli Wine Club.

Πρόκειται για ένα club ειδικών προνομίων,  τα μέλη του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν πρώτοι τις νέες σοδειές, να συμμετέχουν σε κάθετες γευστικές δοκιμές και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο οινοποιείο, ενώ θα απολαμβάνουν προνομίων τόσο στις τιμές των κρασιών, όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ψηλά ο πήχης των εξαγωγών

Τα προϊόντα της Semeli εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη κ.ά.

Η Εταιρία επενδύει συστηματικά στην εξωστρέφεια, «καλλιεργώντας» την πρόσβαση σε δίκτυα διανομής και προώθησης οίνου σε όλον τον κόσμο.

Ο κύκλος εργασιών, διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ με στόχο να περάσει τα 4 εκατ. ευρώ το 2017, μέγεθος που θα προκύψει κυρίως από τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών  στο μείγμα πωλήσεων.

Η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων αυτής της κατηγορίας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας, που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης που αγγίζει το 25%.

Όπως ανάφερε ο κ. Νασιάκος, στους βασικούς στόχους της Semeli είναι η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας με όπλο τη χαρισματική ποικιλία του Αγιωργίτικου, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Στήριξη της τοπικής οικονομίας

Η εταιρία απασχολεί εργαζόμενους αποκλειστικά από τις κοινότητες των περιοχών στις οποίες εκτείνονται οι αμπελώνες και στηρίζει έμπρακτα το τοπικό αγροτικό στοιχείο,  είτε συμβουλευτικά ως προς την καλλιέργεια των αμπελιών, είτε με οικονομικά κίνητρα επί του αποτελέσματος.

Πυξίδα της πολιτικής της είναι η διατήρηση της άριστης σχέσης μεταξύ τιμής και ποιότητας, ενώ την αναπτυξιακή της δυναμική τροφοδοτεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της και η διαμόρφωση μακρόχρονων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες και προμηθευτές της.

Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες Π.Ο.Π. Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Διπλασιασμός των αμπελώνων

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες αναδιαρθρώνονται, με σκοπό στο άμεσο μέλλον η καλλιέργεια να γίνει βιολογική στο σύνολό της,  διαδικασία η οποία προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη. Η έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων πρόκειται να διπλασιαστεί την προσεχή πενταετία, με στόχο να δημιουργηθούν ιδανικά terroir για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών.

Το 2017 είναι η χρονιά της Semeli, με 41 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου. Τα παραπάνω αφορούν 9 ετικέτες σε 8 διεθνείς διαγωνισμούς. Ο λευκός ξηρός SEMELI ΑETHERIA 2016 από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Chardonnay, κατέκτησε μέσα στη φετινή χρονιά 6 μετάλλια σε διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίου επιπέδου.

Την ανώτατη διάκριση ως «Ο Καλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος» κέρδισε ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ 2016 (Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc), o οποίος ξεχώρισε στον διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2017 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου διαγωνισμού στον κόσμο Decanter 2017, απέσπασε το SEMELI THEA MANTINIA 2015 (Μοσχοφίλερο). Στον ίδιο διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στο Λονδίνο, τα κρασιά του κτήματος απέσπασαν άλλες 8 διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το SEMELI NEMEA GRANDE RESERVE ΤΟΥ 2012, φέτος, στην πρώτη εσοδεία μετά από αρκετά χρόνια, απέσπασε 5 σημαντικά μετάλλια.