Ερχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη στα ταμεία

0
12
 

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος παρεβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές να αποκτήσουν ασφαλιστική ενήμεροτητα εφόσον ξεκινήσουν να καταβάλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε στη Διοίκηση του Β.Ε.Α, ότι αναζητείται λύση για όσους ασφαλισμένους επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές που τους επιβλήθηκαν με βάση το εισόδημά τους το 2015 και το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, επισήμανε ότι εξετάζεται η καταβολή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών κάθε μήνα, με χαμηλότερες επιβαρύνσεις, έως ότου υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2016, ενώ παραδέχθηκε, οτι υπάρχουν λάθη στα ειδοποιητήρια που εστάλησαν στους ασφαλισμένους, τα οποία σταδιακά θα διορθωθούν.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο  κ. Πετρόπουλος, ζήτησε από τα μέλη του Β.Ε.Α, να συμβάλουν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που είναι για την πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών χαμηλότερες, προκειμένου να αποφευχθούν νέες περικοπές στις συντάξεις. «Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, πρέπει να καταγραφούν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, σε σχέση με τα περυσινά. Έτσι, θα στηρίξουμε ένα σύστημα, το οποίο, παρά τις ατέλειες που έχει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να το χτίσουμε και να είναι δικό μας, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και αποδυνάμωσή του», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η επίτευξη των στόχων που είναι πλέον εφικτή, μας δημιουργεί μία στέρεη βάση για τη συμφωνία που επέρχεται» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η πλειονότητα των ασφαλισμένων, επωφελείται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ υπογράμμισε ότι, στο προσεχές μέλλον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει και τις ακραίες επιβαρύνσεις, ό,που αυτές υπάρχουν. Εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται να ξεκινήσει και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικων ταμείων.