Τα 20 έργα που θα φέρουν την ανάπτυξη

0
5

Την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αλλά και να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του 
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα πρέπει οι πρωτοβουλίες να ανακοινωθούν όλες μαζί, σαν ένα πακέτο δράσεων, έτσι ώστε να σηματοδοτήσουν μία οριστική αλλαγή υποδείγματος σε σχέση με τις πρακτικές του παρελθόντος.

Εάν τα έργα αυτά γίνουν με τους ρυθμούς της δημόσιας διοίκησης και με κρατικούς πόρους (που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν), τότε θα πρέπει να περιμένουμε για δεκαετίες (ή όταν ο Αντετοκούνμπο γίνει παππούς, κατά το ευφυολόγημα Τσακαλώτου σε σχέση με την πρόβλεψη Thomsen για την πτώση της ανεργίας), ενώ η οικονομία θα φυτοζωεί και οι νέοι άνθρωποι θα φεύγουν για να δουλέψουν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να επιδιωχθεί όλα αυτά τα έργα να γίνουν με ιδιωτικά κεφάλαια που θα δημιουργήσουν οικονομική δραστηριότητα για όλους, και ιδίως για τις επιχειρήσεις που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.

Τα 20 έργα που προτείνει ο ΣΕΒ είναι τα εξής:
1. Μεταφορά της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από τον Πειραιά στο Λαύριο, με ανάλογη ανάπτυξη των μεταφορικών διασυνδέσεων με την Αθήνα και τον Πειραιά. Επέκταση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού του Πειραιά στα Μέγαρα. Ανάπτυξη του Πειραιά ως ναυτιλιακό/χρηματοοικονομικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων και ασφαλιστικών εργασιών, υπηρεσιών Νηογνώμονα, κ.ο.κ.

2. Παραχώρηση/ΣΔΙΤ δραστηριοτήτων λιμένων, αεροδρομίων και μαρινών σε ιδιώτες επενδυτές.

3. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων.

4. Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και αύξηση χωρητικότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας.

5. Δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

6. Έξυπνα δίκτυα και μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας για ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις.

7. Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών και δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι.

8. Δημιουργία στο Θριάσιο του πρώτου ολοκληρωμένου πάρκου εφοδιαστικής στην Ελλάδα, διασυνδεδεμένο με το λιμάνι του Πειραιά και το τρένο.

9. Δημιουργία στην Θεσσαλονίκη (Στρατόπεδο Γκόνου) του δεύτερου ολοκληρωμένου πάρκου εφοδιαστικής στην Ελλάδα, με έμφαση στα agro-logistics, διασυνδεδεμένο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το τρένο, και την Εγνατία Οδό.

10. Ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης.

Η Ελλάδα έχει δυνητικά πολλά έργα υποδομών και ιδιωτικοποιήσεων προς αναζήτηση επενδυτών και χρηματοδότησης.

11. Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, επεξεργασία λημμάτων κ.λ.π.

12. Ανάπτυξη συστημάτων ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης σε όλη την χώρα με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ.

13. Ψηφιακές υπηρεσίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις επιχειρηματικές συναλλαγές, στη Δικαιοσύνη, στα λιμάνια, στην πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, τους Δασικούς Χάρτες, Τράπεζα Γης, Δασολόγιο, Σύστημα Διαχείρισης Δασών.

14. Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με επενδύσεις που καθυστερούν λόγω ανεπαρκούς πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού.

15. Δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση ερευνητικών δραστηριοτήτων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και οικιστικού/εμπορικού ιστού.

16. Δημιουργία Χρηματοπιστωτικού Κέντρου στην Αθήνα για την εγκατάσταση μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης της μεγάλης περιουσίας, καθώς και ασφαλιστικών εταιρειών, για την εξυπηρέτηση πελατείας στην ευρύτερη περιοχή, με ανάδειξη του ρόλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η δραστηριότητα μετατοπίζεται και προς την χώρα μας λόγω γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

17. Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή, με την χορήγηση στοχευμένων φορολογικών κινήτρων.

18. Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής (από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο) για οικιστική και εμπορική κατασκευαστική δραστηριότητα.

19. Ανάπτυξη και προώθηση της παραθεριστικής κατοικίας, τουριστικών υποδομών εναλλακτικού τουρισμού και οικιστικών χωριών για συνταξιούχους.

20. Δημιουργία Πολυχώρων Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης θεματικού χαρακτήρα με βάση την Αρχαία Ελλάδα, όπως το Μουσείο Δημοκρατίας, Μουσείο Εμπορίου, Μουσείο Βιοτεχνίας κ.λ.π. που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τουριστών.