Ο Η3Ν2 «ρίχνει» τους ασθενείς στο κρεβάτι μέχρι και 10 ημέρες

0
12

Δεκατέσσερις ασθενείς σε ΜΕΘ μέχρι την πρωτοχρονιά και πάνω από 150 κρούσματα γρίπης μέσα σε ένα 24ωρο (προχθές) έφτασαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, ενώ και στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης επικρατεί η ίδια εικόνα.

«Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)» επισήμανε στην τελευταία του έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί 15 σοβαρά περιστατικά γρίπης εκ των οποίων τα 14 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος από γρίπη – αφορούσε ηλικιωμένο άνδρα από τη Μακεδονία.

Όπως μεταδίδει το KOZANILIFE.GR, ο κ. Σταύρος Γιαννακίδης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, είπε ότι πρόκειται για ιδιαίτερη έξαρση στη Β. Ελλάδα και μάλιστα την χαρακτηρίστηκε «Βαλκανική γρίπη», ενώ ακόμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Τα έντονα συμπτώματα γριππώδους συνδρομής την χαρακτηρίζουν:

-Καταρχάς διαρκεί μέχρι και 10 ημέρες

-Σε κάποιους ασθενής κάτι επιπλοκές

-Έχει έντονα συμπτώματα από το άνω αναπνευστικό με βήχα και καταρροή.

Όπως αναφέρουν οι αρχές της Β. Ελλάδας, πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη γρίπη η οποία παρουσιάστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Υπάρχει έξαρση σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Β. Ελλάδα. Το αντιγριπικό εμβόλιο, καλύπτει το στέλεχος Η3Ν2 κατά 50-60%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι κάνοντας ένα εμβόλιο, αυτό θα δράσει μετά από τρεις εβδομάδες.