Χάρβαρντ: Αυτή είναι η καλύτερη δίαιτα

0
38

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ως το καλύτερο πρότυπο δίαιτας και διατροφολόγοι τη συστήνουν ως το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα διατροφής για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί συστήνουν να αναζητάς την δίαιτα που είναι πιο υγιεινή και εκείνη που πέρα από το γεγονός ότι θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, θα σου εξασφαλίσει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Στην βάση της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα χόρτα, το κρασί, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ψωμί, τα δημητριακά, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και η ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, πολλαπλά: βασίζονται στην περιεκτικότητά της σε υγιεινά λίπη (μονοακόρεστα λίπη που προέρχονται από τα λιπαρά οξέα όπως το Ωμέγα-6 και το ελαιόλαδο), αντιοξειδωτικά ( λαχανικά, φρούτα και όσπρια) και φυτικές ίνες.
Μελέτες του Harvard Medical Studies έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Μεσογειακή δίαιτα είναι η πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Τα άτομα που ακολουθούν την μεσογειακή δίαιτα ζουν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους. Δεν είναι απλά ένα ειδικό διαιτητικό πρόγραμμα ή διαιτητικό σχήμα, είναι ένα σύνολο διατροφικών συνηθειών. Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι η εν λόγω δίαιτα δεν είναι η μοναδική που μπορεί να ακολουθηθεί για την απώλεια βάρους, αλλά εκείνη που μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη για υγεία μας (την καρδιά, το νευρικό σύστημα, τις εγκεφαλικές λειτουργίες).

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, τα πορίσματα έδειξαν ότι όσο πιο πιστά ακολουθούνταν οι κανόνες της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Όοοι ακολουθούν στενά τη μεσογειακή δίαιτα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με εκείνους που δεν την ακολουθούν.