Λαφαζάνης: Εμπνευσμένα κρασιά από τη Νεμέα

0
145

Η ιστορία της οινοποιίας Λαφαζάνη έχει τις ρίζες της 70 χρόνια πριν, όταν ο Βασίλειος Λαφαζάνης ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί στον Πειραιά. Αρκετά χρόνια μετά, το 1960 δημιουργήθηκε το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο της οικογένειας στη Μαγούλα Αττικής, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία.
Το 1993, ο Σπύρος Λαφαζάνης, μυημένος από μικρός στα μυστικά του κρασιού, αποφασίζει να μεταφέρει την παραγωγή στη Νεμέα, έναν τόπο που είχε αγαπήσει ιδιαίτερα ως νεαρός οινολόγος. Το οινοποιείο της Νεμέας ξεκινά και εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα.
Είναι ένα σύγχρονο οινοποιείο παραγωγικότητας περίπου 4,000,000 λίτρων τον χρόνο, από τα οποία το 80% καταναλώνεται εντός της χώρας ενώ το 20% περίπου, εξάγεται. Παράλληλα, εξελίχθηκε η φύτευση ιδιόκτητου αμπελώνα 100 στρεμμάτων και η συνεργασία με 300 περίπου παραγωγούς. Το 2012 δημιουργήθηκε αποσταγματοποιείο παραγωγής τσίπουρου. Την ίδια εποχή στην Ελευσίνα Αττικής ανοίγει το υποκατάστημα έτοιμων προϊόντων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας.
Το 2015 έγινε η εξαγορά από τον Σπύρο Λαφαζάνη του Οινοποιητικού συνεταιρισμού της Μεσσηνίας «Νέστωρ». Οι διαδικασίες λειτουργείας της εταιρείας είναι σύμφωνες με τα συστήματα ποιότητας ISO 9001: 2008 και ασφάλειας ISO 22000: 2005.
 Η εταιρεία Λαφαζάνη με αυτή την φιλοσοφία της συνεχούς εξέλιξης, κατέχει μια ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά, και εξάγει τα προϊόντα της σε 10 χώρες, διατηρώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της άριστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
Ο αμπελώνας στις Αρχαίες Κλεωνές, ανήκει σε μια ημιορεινή οινοποιητική περιοχή, με ποικίλα μικροκλίματα, μέγιστη απορρόφηση της ηλιοφάνειας, επικλινή εδάφη με καλή αποστράγγιση. Στον αμπελώνα καλλιεργείται κυρίως Αγιωργίτικο καθώς και άλλες ποικιλίες ενώ τα σταφύλια ωριμάζουν σε εξαιρετικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στην μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται κρασιά Π.Ο.Π. Νεμέας.
Η εταιρεία έχει επιλέξει προσεκτικά τους συνεργαζόμενους αμπελώνες και φροντίζει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς. Τους συμβουλεύει και τους συμβουλεύεται στην χρήση καλλιεργητικών τεχνικών. Παρακολουθεί με συνεχείς δειγματοληψίες την πορεία ωρίμανσης και αποφασίζει την ημέρα τρυγητού, ενώ συγχρόνως ασκεί ποιοτικό έλεγχο σε όλα τα στάδια. Τα κρασιά μας είναι μια απεικόνιση του Αμπελώνα της Νεμέας και ο τρύγος είναι μια γιορτή, που μας φέρνει τα δώρα του, αυτά που επιθυμούμε να απολαύσετε κι εσείς στο ποτήρι σας.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Οι εγκαταστάσεις της οινοποιίας Λαφαζάνη σε αυτή την τοποθεσία δένουν αρμονικά με την θέση του στον περιβάλλοντα χώρο, στο χωριό Αρχαίες Κλεωνές στην Νεμέα Κορινθίας. Καλύπτει μια έκταση 4.000 τμ. η οποία περιστοιχίζεται από 100 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Στο Οινοποιείο της Νεμέας απασχολούνται συνολικά 35 εργαζόμενοι. Αρχή του Οινοποιείου είναι η χρήση των πλέον σύγχρονων και έγκριτων μεθόδων οινοποίησης σε όλη την παραγωγική διαδικασία, από διακεκριμένους οινολόγους, έμπειρο και καταξιωμένο προσωπικό. Η παραγωγική δυνατότητα του Οινοποιείου είναι 4.000 τόνοι ετησίως. Ο εξοπλισμός του οινοποιείου περιλαμβάνει τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά οινοποιητικά μηχανήματα. Λειτουργεί κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας σε όλους τους χώρους, εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας και των προϊόντων. Ένας από τους χώρους του Οινοποιείου είναι η αίθουσα εκδηλώσεων που γίνονται παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες και σεμινάρια. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κόμβο Αγίου Βασιλείου – Αρχαίων Κλεωνών, στο 104ο χλμ της εθνικής Οδού Αθηνών Τρίπολης.

ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ

Η παραγωγή του Τσίπουρου γίνεται στο αποστακτήριο της Νεμέας. Στις εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου μας, υπάρχει ένας σύγχρονος κλασματικός αποστακτήρας των 1000 λίτρων ασυνεχούς λειτουργίας. Χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη στέμφυλα από προσεκτικά διαλεγμένα, ώριμα και υγιή σταφύλια, χαρίζοντας στο τελικό απόσταγμα τα πιο λεπτά και φινετσάτα αρώματα των ποικιλιών της Νεμέας. Οι διαδικασίες παραγωγής του τσίπουρου είναι απόλυτα σύμφωνες με αυτό που ορίζει ο νόμος περί αποσταγματοποιείων.