Λεμόνια: Κλοπές μέχρι και του 40% της παραγωγής

0
14

«Οι κλοπές έχουν πάρει μεγάλη διάσταση φέτος. Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο, αλλά φέτος έχει παραγίνει το κακό», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κιάτου – Τραγάνας, Χρ. Γεωργάς.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, «μπαίνουν μέσα στα κτήματα μέρα-νύχτα και εν ψυχρώ κλέβουν τα λεμόνια.

Οι κλοπές φτάνουν μέχρι και του 40% της παραγωγής Το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνουμε ορισμένους και κάποιους να συλλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι. Η διαδικασία είναι αστυνομία, αυτόφωρο, Δικαιοσύνη. Εκεί, στο τελευταίο “σκαλοπάτι” αθωώνονται, καθώς όταν η κλοπή είναι αξίας κάτω των 600 ευρώ θεωρείται πταίσμα».
Ο κ. Γεωργάς συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτές οι ποσότητες διακινούνται, φυσικά, παράνομα, χωρίς παραστατικά κ.λπ. σε εμπόρους στις λαϊκές. Ακόμη, κάποιοι μεγαλέμποροι που προμηθεύουν σούπερ μάρκετ ή λαϊκατζήδες επαγγελματίες –σε συσκευαστήρια αναφέρομαι– παίρνουν κι αυτοί κάποια μικρή ποσότητα.

Μπαίνουν σ’ αυτήν τη διαδικασία, γιατί όταν τον παραγωγό τον πληρώνουν 1-1,2 ευρώ το κιλό, δίνουν για τα κλεμμένα 60 λεπτά. Σε ό,τι αφορά τον δικό μας συνεταιρισμό, υπολογίζουμε ότι, μέχρι τώρα, το τελευταίο εικοσαήμερο οι απώλειες που έχουμε στα χωράφια από κλοπές ανέρχονται περίπου στους 20 τόνους, όταν μέχρι σήμερα έχουμε συλλέξει 50 τόνους».