Κορινθιακές διαπλοκές…Κολομβιανού τύπου!

0
11

Πολύ καιρό φέρνω στο μυαλό μου αυτές τις σκέψεις αλλά δεν τις είχα γράψει.
Το μεσημέρι περπατώντας στον δρόμο είδα για πολλοστή φορά το ίδιο πολυτελές αυτοκίνητο να κυκλοφορεί ξεδιάντροπα χωρίς πινακίδες.
Και δεν έχει συχνά πινακίδες γιατί παρκάρει όπου τον βολεύει μίας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Δεν τον ενδιαφέρει η τροχαία, ο κόσμος κανείς..!

Αυτό είναι ένα παράδειγμα για τον τρόπο που στις μέρες μας και στον τόπο μας κινείται μία κάστα ανθρώπων, με προσβάσεις στα πράγματα και φιλίες με τους τοπικούς ισχυρούς.
Οι τοπικοί παραγοντίσκοι  είναι απλά επαρχιώτες φτωχοσυμπέθεροι, χωρίς καμία συστολή και βεβαίως χωρίς ίχνος παιδείας και τακτ.
Διαπλοκή υπάρχει σε όλο τον κόσμο αλλά τουλάχιστον κρατά τα προσχήματα.
Υπάρχει η υψηλή διαπλοκή, υπάρχει και η διαπλοκή των φτωχομπινέδων που ενοχλεί περισσότερο.
Εδώ έχουν προ πολλού χαθεί τα όρια.
Το κύριο χαρακτηριστικό των παραγοντίσκων δικών μας  είναι ο εξυπνακισμός και η λαιμαργία.
Δεν ντρέπονται να εκθέσουν κάθε λεπτό, τον άνθρωπο χάρη του οποίου έχουν πρόσβαση στις αποφάσεις.!- Δηλώνουν ότι είναι οι άνθρωποι του και κάνει ότι του λένε!
Δεν ντρέπονται να εκτίθενται στα social media και να προκαλούν τον κόσμο, περνώντας ζωή χαρισάμενη ενώ έχουν ανοικτές ιστορίες με τον κόσμο.
Οχι μόνο δεν προστατεύουν τον πολιτικό τους μέντορα αλλά κάνουν κάθε τι για να τον εξευτελίσουν για να νοιώθουν οι ίδιοι…αυτοδημιούργητοι και ισχυροί.!

Επιδεικνύουν και το φωνάζουν ότι μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους, να παίρνουν τις μίζες τους, να στήνουν τα κόλπα γιατί  έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές της όσης εξουσίας έχει η επαρχία.
Ξέρω ότι παραβιάζω ανοικτές πόρτες και αυτά που λέω τα λέτε όλοι κάθε μέρα με ονόματα και διευθύνσεις στα καφέ και στις παρέες.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτού του είδους διαπλοκής που την βλέπουμε δίπλα μας δεν είναι περιορισμένη αλλα διάχυτη.
Είναι τρόπος ζωής. Είναι τρόπος επιβίωσης.
Οι πελετειακές σχέσεις διαπερνούν όλο τον κοινωνικό ιστό μας.
 Είναι σύστημα και καθεστώς που αν είσαι μακριά απο αυτό δεν έχεις καμία επαγγελματική ή άλλη τύχη. Είναι υπερκομματικό και υπερπαραταξιακό.!
Είναι παντού στην κοινωνία μας.
Εχουν διαμορθωθεί μικρά καρτέλ που επηρρεάζουν αποφάσεις και πρόσωπα.
Τα μέλη της ομάδας έχουν πάντα προνομιακή μεταχείριση παντού.
Aπο την τάξη του δημοτικού σχολείου μέχρι την προμήθεια λαμπτήρων!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ;
Δεν μπορούν να αντιδράσουν, γιατί άφησαν το φαινόμενο να εξελίσσεται. Γιατί κάποιοι μπήκαν χωρίς να το αντιληφθούν και παίζουν το παιχνίδι των μικρο-διαπλεκόμενων. Κάποιοι άλλοι τους θεωρούν χρήσιμους γιατί τους λύνουν προβλήματα και άλλοι είναι απλά αδιάφοροι και δεν θέλουν να μπλέξουν.
Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι που αρνούνται να δούν τι συμβαίνει γύρω τους και είναι μακράν οι πιο επικίνδυνοι.
Απο την στιγμή που καταργήθηκε η νομαρχία, στόχους όλων των μικρών αλλά αδίστακτων είναι οι δήμοι, στους οποίους έχουν βρεί τον νέο Ελντοράντο τους.
Ολο αυτό το σκηνικό έχει  πολλά κοινά στοιχεία με την Κολομβία!

Γιάννης Λάμπρου
Σεπτέμβριος 2016
Street life