Εργασία για 10.000 άνεργους με το επίδομα του ΟΑΕΔ

0
28

Σε ένταξη τουλάχιστον 10.000 ανέργων στην αγορά εργασίας στοχεύει το νέο πρόγραμμα «επιδοτούμενης» εργασίας για τουλάχιστον 15 μήνες που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ.

Χιλιάδες άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, καθώς το υπουργείο Εργασίας προωθεί – σε συμφωνία με τους εργδοτοτικές οργανώσεις και τα Επιμελητήρια – νέο πρόγραμμα για άμεσες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα με τη χρήση του επιδόματος ανεργίας.

Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την  ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Στόχος του προγράμματος η πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, θα πραγματοποιείται με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας (360 ευρώ), για χρονικό διάστημα ανάλογο με την επιδότηση, ενώ η υποχρέωση των επιχειρήσεων θα είναι παράτασή του κατά 3 επιπλέον μήνες. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρηματίες θα μειώσουν τη δαπάνη για κάθε μία τέτοια πρόσληψη, αφού θα καλύπτουν το ποσό που χρειάζεται, από τα 360 ευρώ και άνω.

Με άλλα λόγια ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε  να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα ανοίγει το δρόμο πρόσληψής του στον ιδιωτικό τομέα.

«Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες . Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας», σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Ρ.Αντωνοπούλου.