Σεισμός Αλκυονίδων: 40 χρόνια από τα ρίχτερ που… άλλαξαν την Ελλάδα

0
206
www.xvideos4.pro jav xxx huge cock shemale fucked his tight anal.hotdesimovs

Τρίτη, 24η Φεβρουαρίου 1981, ήταν μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη μέρα χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο. Το βράδυ της Τρίτης αυτής όμως, ένα ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, είχε σαν αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, εκατοντάδες να τραυματιστούν, χιλιάδες κτίρια να καταρρεύσουν και πολλά ακόμα να χρειαστούν επισκευές.

Από το βράδυ αυτό όμως, άλλαξε οριστικά ο τρόπος αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία προκλήθηκαν τόσο σοβαρές βλάβες στην Αθήνα.

“Το Φως του Αυγερινού” και το χτύπημα του Εγκέλαδου

Την εποχή εκείνη παιζόταν με πολύ μεγάλη επιτυχία στην ΕΡΤ (τότε δεν υπήρχαν ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια), το σίριαλ “Το Φως του Αυγερινού”.

Η ιστορία του Λουκή και της Φιλιώς, είχε καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό, που κυριολεκτικά καρφωμένο στους δέκτες του κι εκείνη την Τρίτη παρακολουθούσε την εξέλιξή της…. Ήταν 22:53:37, όταν ένας ισχυρότατος σεισμός ταρακούνησε Αττική, Κορινθία, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλες γειτονικές περιοχές. Έντρομοι οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους και προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Το κρύο ήταν τσουχτερό (Φλεβάρης γαρ….)


“Το Φως του Αυγερινού” διακόπηκε και από την τηλεόραση έγιναν εκκλήσεις στους πολίτες να μην μένουν στα σπίτια τους. Ο κόσμος ήταν “απροετοίμαστος και ανεκπαίδευτος”. Ο (περίφημος) κρατικός μηχανισμός… συνελήφθη κοιμώμενος, καθώς δεν υπήρχαν σχέδια και οργάνωση για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Το ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, το γνώριζαν όλοι. Το ότι αναφορές για σεισμούς στην Αθήνα, υπάρχουν ήδη στον Θουκυδίδη (στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου), οι αρμόδιοι όφειλαν να το γνωρίζουν.

Βέβαια, είχαν περάσει 53 χρόνια από τον σεισμό της Κορίνθου των 6,3 R (22/4/1928), που ισοπέδωσε την πελοποννησιακή πόλη (η 33η καταστροφή της από την κτίση της!) και προκάλεσε υλικές ζημίες σε σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο σεισμός της 24/2/1981, είχε μέγεθος 6,7 ρίχτερ.
Επίκεντρό του, ήταν οι Αλκυονίδες Νήσοι, στον μυχό του Κορινθιακού Κόλπου. Πρόκειται για τις νησίδες Ζωοδόχος Πηγή, Δακαλειό, Γλαρονήσι και Πρασονήσι και είναι γνωστές και ως “Καλά Νησιά”. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 8 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρο του, απέχει 70 km από την Αθήνα, 15 km από το Λουτράκι, 10 km από την Περαχώρα, 20 km από την Κόρινθο, 35 km από τα Μέγαρα και 24 km από τις Πλαταιές της Βοιωτίας.
Δυστυχώς, στις 4.36, νέος σεισμός με μέγεθος 6,4 ρίχτερ, τρομοκράτησε ακόμα περισσότερο τους σεισμόπληκτους και έδωσε ένα ισχυρό, αν όχι και τελειωτικό, χτύπημα σε πολλά κτίρια…

 

Το πρωί της Τετάρτης 25/2, αποκάλυψε τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Η Περαχώρα της Κορινθίας είχε σχεδόν ισοπεδωθεί. Το 10% των σπιτιών των Μεγάρων δεν ήταν πλέον κατοικήσιμα. Τεράστιες ζημιές είχαν υποστεί κτίρια σε Κόρινθο και Λουτράκι, όπου κατέρρευσαν δύο ξενοδοχεία που λόγω της εποχής ευτυχώς, ήταν άδεια από κόσμο.

Στην Αθήνα, τις μεγαλύτερες ζημιές είχαν υποστεί κτίρια στην Ανθούπολη του Περιστερίου λόγω κυρίως του προβληματικού υπεδάφους (δείτε και άρθρο μας για το “Κάρβουνο” στο protothema. gr), στο Χαλάνδρι, στο Πέραμα, τη Νίκαια, το Φάληρο και τον Πειραιά.

Οι σεισμόπληκτοι, είχαν ανάμεσα στα άλλα να αντιμετωπίσουν και τους μετασεισμούς 1.500 δονήσεις έγιναν το πρώτο εικοσιτετράωρο και εκατοντάδες τα επόμενα.

Και προτού καλά καλά, προλάβουν να συνέλθουν, δύο νέοι, ισχυρότατοι σεισμοί 6,2 R στις 23.58 της 4/3/1981 και 6,0 R στις 8.50 της 5/3/1981, προκάλεσαν νέα αναστάτωση. Από τους σεισμούς αυτούς “χτυπήθηκε” κυρίως η Βοιωτία, στη “γραμμή” Πλαταιών – Καπαρελλίου.

Ο απολογισμός των σεισμών αυτών, ήταν κάτι παραπάνω από τραγικός. 20 άτομα έχασαν την ζωή τους  και περίπου 500 τραυματίστηκαν. 22.554 οικοδομές καταστράφηκαν ή έπαθαν μη επισκευάσιμες βλάβες, 11.745 οικοδομές έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 ελαφρότερες.

Υπολογίζεται ότι ως τις 3/12/1983, δόθηκαν 60 δισεκατομμύρια δραχμές για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.


Το 1983, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η συνεργασία ειδικών από τους τομείς της σεισμολογίας, της γεωλογίας, των κατασκευών και της πολεοδομίας.

xem phim sex
kamukta
cute teen babe gets horny rubbing her.indian porn