Διερεύνηση και δράσεις αποκατάστασης της λίμνης Στυμφαλίας μετά την πρόσφατη πυρκαγιά

0
62

Ο Βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε ως Αναφορά προς τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιστολή της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ» με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων, απαντήσεις για την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου στην χλωρίδα και πανίδα της λίμνης Στυμφαλίας από την πυρκαγιά στις 25/12/2020

                                       Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Πλήρης διερεύνηση και άμεσες δράσεις αποκατάστασης και προστασίας της λίμνης Στυμφαλίας μετά την πρόσφατη πυρκαγιά».

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά το υπ’αρ.: 1/4.1.2021 έγγραφο της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου, «Η ΑΛΚΥΩΝ», με το οποίο ζητούνται, μεταξύ άλλων, απαντήσεις για την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου από την πυρκαγιά στις 25/12/2020 που κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα από καλαμιώνες και βλάστηση στη λίμνη Στυμφαλίας, όπως μετέδωσε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο.

Όπως επισημαίνεται, η λίμνη Στυμφαλία που είναι προστατευόμενος βιότοπος ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000 σε έκταση 13 χλμ. και όπου το χρονικό διάστημα 2013 – 2018 εκπονήθηκε και λειτούργησε το έργο LIFE-Stymfalia, υπέστη μεγάλη ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα της λόγω της πυρκαγιάς.

Επίσης, σημειώνουν πως με το υπ’αρ. 21/17.12.20 έγγραφο της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την προστασία των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 στην χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μετά από τις διαβεβαιώσεις σας και την επιχειρηματολογία σας πριν οκτώ μήνες (…), οι προστατευόμενες περιοχές είναι απροστάτευτες», ενώ τονίζουν πως στις 17 Δεκεμβρίου 2020 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τη χώρα μας (C-849/19) για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).

Κατόπιν των ανωτέρω, επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ» με το οποίο ζητούνται απαντήσεις και άμεσες παρεμβάσεις για τα εξής:

α) τα αίτια της χριστουγεννιάτικης πυρκαγιάς στον υδροβιότοπο της Λίμνης Στυμφαλίας.

β) την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου στην χλωρίδα και πανίδα της λίμνης από αυτή την πυρκαγιά.

γ) Τις ενέργειες για την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς.

δ) Τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και από ποιους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποφευχθούν αυτού του είδους τα περιστατικά και ποια η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των γενικότερων δράσεων για την προστασία της Λίμνης Στυμφαλίας

ε) Αν η πρόταση του προγράμματος LIFE – Stymfalia, έχει εφαρμοστεί ως σήμερα.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2021 Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

                                                  ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ