Streetlife

Καρδιά: Επτά πράγματα που την προστατεύουν

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην εποχή μας. Γνωρίζοντας τι μπορεί να απειλήσει την υγεία της καρδιάς μας μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ας δούμε επτά παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία:

Ο έλεγχος της χοληστερόλης
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η «κακή» χοληστερόλη (LDL) μπορεί να φράξει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά και τον εγκέφαλο με αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την άλλη, η «καλή» χοληστερόλη (HDL) μπορεί να εξισσοροπήσει έως ένα βαθμό την καταστροφική δράση της «κακής» χοληστερόλης. Το σώμα προσλαμβάνει χοληστερόλη από τροφές όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.  Τι πρέπει να κάνετε: Κάντε αιματολογικές εξετάσεις και γνωρίζετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Ακολούθως, συζητήστε με τον γιατρό σας για τις αλλαγές που ενδέχεται να χρειαστούν σε περίπτωση που οι τιμές της

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Όσο χαμηλότερος τόσο το καλύτερο. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο καρδιακός ρυθμός κυμαίνεται μεταξύ των 60 και 100 παλμών ανά λεπτό. Οι παλμοί μας επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος, τις ορμόνες και την φαρμακευτική αγωγή. Αποκτώντας καλύτερη φυσική κατάσταση δεν μειώνεται απλά ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, αλλά παράλληλα προστατεύετε και την υγεία της καρδίας σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυξημένοι παλμοί συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είχαν άλλους παράγοτνες καρδιαγγειακου κινδύνου. Τι να κάνετε: Ελέγξτε τον καρδιακό σας ρυθμό σε φάση ανάπαυσης – κατά προτίμηση το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν ο αριθμός που βρείτε σας ανησυχήσει, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η αεροβική άσκηση μπορεί να ενδυναμώσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Αντλώντας στοιχεία από προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και θανάτου. Τα υψηλά επίπεδα από την άλλη συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, Νόσου Αλτσχάιμερ, σακχαρώδους διαβήτη ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου. Τι να κάνετε: Μία εξέταση για την καρδιοαναπνευστική σας κατάσταση και για τη γενική σας φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη. Συχνά αξιολογείται με τη μέτρηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2) κατά την εκτέλεση ενός τεστ διαβαθμιζόμενης έντασης στο οποίο η ένταση της άσκησης αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί η μέγιστη προσπάθεια. Για να αυξήσετε την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα επιλέξτε το τρέξιμο ή την ποδηλασία. Κάθε τύπου αεροβική άσκηση η οποία αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής και τους παλμούς καρδιάς μπορεί να ενισχύσει την αντοχή σας. Αν δεν ήσασταν σωματικά ενεργοί για κάποιο διάστημα ξεκινήστε αργά και επιταχύνετε σταδιακά.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, συχνά χαρακτηρίζεται ως «σιωπηρός δολοφόνος» εξαιτίας του ότι εξελίσσεται χωρίς ορατά συμπτώματα. Η αρρύθμιστη υπέρταση όμως, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανακοπή. Τι να κάνετε: Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση – είναι υψηλή όταν ξεπερνά τα 130 mmHG η συστολική (η μεγάλη) και τα 80 mmHG η διαστολική (η μικρή).

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενδέχεται να κυμαίνονται ανάλογα με την ώρα της μέρας, το τι έχετε καταναλώσει και πότε. Πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή σας, να προκαλέσουν ζαλάδα ή ακόμη και να απειλήσουν ζωτικά όργανα του σώματος. Ο σακχαρώδης διαβήτης αναπτύσσεται όταν διαγνωστούν σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα γεγονός που οφείλεται είτε σε αδυναμία του σώματος να παράξει αρκετή ινσουλίνη, είτε σε αδυναμία του να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Τι να κάνετε: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με την παχυσαρκία και την κακή φυσική κατάσταση. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης του ή να επιβραδύνουν την εξέλιξή του. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς γλυκά, πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η περιφέρεια της μέσης
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η αυξημένη περιφέρεια μέσης που σημαίνει ότι η εναπόθεση λίπους στην περιοχή είναι σχετικά υψηλή θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τι να κάνετε: Με μια κλασσική παραδοσιακή μεζούρα μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας ενώ βρίσκεστε όρθιοι. Τοποθετήστε τη μεζούρα ακριβώς πάνω από τη λεκάνη σας. Τότε εκπνεύστε και καταγράψτε τη μέτρηση. Οι άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν για λιγότερα από 99 εκ. ενώ οι γυναίκες καλό είναι να μην ξεπερνούν τα 90 εκ.

Η γνώση του οικογενειακού ιστορικού
Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το οικογενειακό μας ιστορικό επηρεάζει την κατάσταση της υγείας μας. Αυτό σημαίνει πως αν ένας γονέας, παππούς ή αδελφός είχε κάποια καρδιαγγειακή πάθηση σε νεαρή ηλικία, καλό θα ήταν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους με το γιατρό τους. Τι πρέπει να κάνετε: Αν δεν γνωρίζετε το πλήρες οικογενειακό ιστορικό σας καλό θα είναι να ρωτήσετε και να μιλήσετε με ανθρώπους που το γνωρίζουν. Οι λεπτομέρειες όπως το σε ποια ηλικία παρουσιάστηκε η καρδιαγγειακή πάθηση σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να είναι κομβικής σημασίας. Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να δώσει στον γιατρό σας μία καλύτερη εικόνα σχετικά με τον γενικό κίνδυνο που έχετε για καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον.

Exit mobile version