“Κοκτέιλ” βροχής, νοτιάδων και σκόνης φέρνει ο Φοίβος

0
15

Για τουλάχιστον τέσσερα 24ωρα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς νοτιάδες αλλά και σκόνη έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναλύοντας τον «Φοίβο» όπως ονοματίστηκε το νέο κύμα επιδείνωσης του καιρού.

«Για τέσσερα 24ωρα θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη, “μαλακό” καιρό ως προς τα χιόνιααλλά και σκόνη που σημαίνει λασποβροχή» εξήγησε ο κ. Καλλιάνος.Σύμφωνα με τον ίδιο από αυτό το «καιρικό κοκτέιλ» τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν «περισσότερο στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα δυτικά της Θράκης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ίσως να έχουμε προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ειδικά στο Αιγαίο».

Τα φαινόμενα, κατά τον μετεωρολόγο, θα μας αφήσουν σταδιακά «από το Σαββατοκύριακο και έπειτα».

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Σήμερα αναμένονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα  του καιρού προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Ανατολική Στερεά, και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 6 έως 12, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 6 έως 13, στα νότια ηπειρωτικά από 8 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 14, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 16, και στην Κρήτη από 12 έως 17.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και από το απόγευμα έως 8 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και από το απόγευμα έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα ενισχυθούν από το απόγευμα στα δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.