Το ελληνικό διαβατήριο στα πιο επιθυμητά του κόσμου

0
94

Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύεις, και αυτό είναι κάτι που το παραδέχονται όλοι. Ακόμα καλύτερο είναι όταν ξέρεις πως τα μόνα πράγματα που θα πρέπει να φροντίσεις είναι τα εισιτήρια, οι ώρες πτήσης, η διαμονή και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις και όχι ο γραφειοκρατικός πονοκέφαλος της βίζας.

Σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι όλα τα διαβατήρια ίδια. Κάποια δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία έναντι άλλων και ευκολότερη είσοδο χωρίς βίζες και άλλες πολύωρες διαδικασίες και σε αυτά τα διαβατήρια περιλαμβάνεται και το ελληνικό, με το οποίο μπορεί κανείς να ταξιδέψει εύκολα σε 183 χώρες. Το ελληνικό διαβατήριο περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που «ξεκλειδώνουν» την είσοδο στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Ο δείκτης Henley Passport αποτελεί το πιο σίγουρο και εμπεριστατωμένο μέτρο σύγκρισης πρόσβασης παγκοσμίως. Ξεπερνά τις απλές διαβαθμίσεις των διαβατηρίων και παρέχει μια εις βάθος εικόνα για την ελευθερία του ταξιδιού, συμπεριλαμβάνοντας ποιου τύπου βίζα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε κάθε χώρα και πως έχει αλλάξει το διαβατήριο σας τα τελευταία 13 χρόνια ή πως συγκρίνεται σε σχέση με άλλα διαβατήρια στον κόσμο. Ο δείκτης μπορεί να απαντήσει επίσης για τον βαθμό πρόσβασης που έχει το διαβατήριο και τι μπορεί να κάνει, όπως και ποια επιπλέον διαβατήρια μπορούν να διευκολύνουν τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον δείκτη Hensley Passport το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση σε 183 χώρες, ξεπερνώντας Νέα Ζηλανδία, Τσεχία και Ισλανδία. Η Ιαπωνία διαθέτει το πιο χρήσιμο διαβατήριο στον πλανήτη καθώς ο κάτοχος του μπορεί να ταξιδέψει χωρίς περιορισμούς στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Οι Ιάπωνες μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε 190 χώρες του κόσμου, με τους κατόχους διαβατηρίου Σιγκαπούρης να μπορούν να επισκεφθούν 189 χώρες χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας. Στα ευρωπαϊκά δεδομένα το γερμανικό διαβατήριο μπορεί να σας ταξιδέψει σε 188 χώρες, όπως και το γαλλικό. ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται στην πέμπτη θέση με 186 προορισμούς που δεν απαιτούν βίζα ή με τη διαδικασία visa on arrival, δηλαδή όπου δίνεις το διαβατήριο σου στη χώρα άφιξης, όπου πραγματοποιείται έλεγχος και σου το σφραγίζουν.

Επίσης, τα Αραβικά Εμιράτα έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή άνοδο την τελευταία δεκαετία στην ταξιδιωτική ελευθερία με το διαβατήριο τους να βρίσκεται φέτος στην 21η θέση, που όμως έχουν ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουν για να υπάρξει πραγματική ελευθερία στις μετακινήσεις των πολιτών σε άλλες χώρες.

Το top-10 των επιθυμητών διαβατηρίων σύμφωνα με το Henley Passport Index:

Χώρα έκδοσης διαβατηρίου Αριθμός χωρών που δέχονται το διαβατήριο χωρίς βίζα
1 Ιαπωνία 190
2 Σιγκαπούρη 189
3 Γερμανία, Γαλλία, Νότιος Κορέα 188
4 Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία 187
5 Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, ΗΠΑ 186
6 Βέλγιο, Σουηδία, Ελβετία, Ιρλανδία, Καναδάς 185
7 Αυστραλία, Ελλάδα, Μάλτα 183
8 Νέα Ζηλανδία, Τσεχία 182
9 Ισλανδία 181
10 Ουγγαρία, Σλοβενία, Μαλαισία 180