Τεχνητό φεγγάρι θα εκτοξεύσουν οι Κινέζοι

0
53

Ένα βήμα πιο κοντά σε ουτοπικές -ή δυστοπικές- κοινωνίες όπου οι έχοντες ζουν σε τεχνητά άστρα και οι μη έχοντες σέρνονται στην ταπεινή Γη, έρχεται η ανθρωπότητα μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι ετοιμάζει να εκτοξεύσει τεχνητό φεγγάρι στον ουρανό της.

Ναι, καλά διάβασες: ο υπερμεγέθης δορυφόρος, καλυμμένος με ειδικό υλικό, θα εκτελεί χρέη σελήνης φωτίζοντας τους δρόμους και τις λεωφόρους μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τη φωταγώγηση της πόλης Chengdu, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Το απόλυτα πρωτοποριακό project υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Σημαντική σημείωση: οι αρχές δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα φεγγάρια.

Αυτός ο δορυφόρος-σελήνη θα εκτελεί τροχιά 500 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης παράγοντας φως οκτώ φορές πιο δυνατό από εκείνο της πραγματικής Σελήνης αλλά περίπου πέντε φορές λιγότερο ισχυρό από τα φώτα του δρόμου. Εκτός από το να λειτουργεί ως μία τεράστια “λάμπα υγραερίου” σε καθημερινή βάση, ο Wu Chunfeng, διευθυντής της Tian Fu New Area Science Society, δήλωσε πως θα είναι πολύ χρήσιμος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης -όπως στο να φωταγωγηθεί περισσότερο μία συγκεκριμένη περιοχή που έχει υποστεί κάποιου είδους καταστροφή (φωτιά, πλημμύρα, σεισμός).

Η Κίνα θα εκτοξεύσει τεχνητό φεγγάρι πάνω από τον ουρανό της

Βέβαια εκτός από τα θετικά, υπάρχουν κι ανησυχίες για το πως μπορεί το τεχνητό φως να επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους και τα ζώα της περιοχής. Για αυτό οι κινεζικοί δορυφόροι νέου τύπου θα δοκιμαστούν πρώτα σε ερημικές περιοχές της χώρες πριν βρεθούν να ίπτανται πάνω από πολυάνθρωπες πόλεις. Υπάρχει άλλωστε και το κακό προηγούμενο της Σοβιετικής Ένωσης, όπου έγινε προσπάθεια να θερμανθούν κάποιες ιδιαίτερα κρύες πόλεις της επικράτειάς της με γιγάντιους καθρέφτες -χωρίς, όμως, τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέαμα του τεχνητού φεγγαριού προβλέπεται εντυπωσιακό. Αρκεί, τελικά, η όλη προσπάθεια να θυμίσει ουτοπία επιστημονικής φαντασίας κι όχι σενάριο τρόμου.

Από: Esquire US