Ο «Ξενοφώντας» κατέστρεψε το 30% της Μαυροελιάς

0
4

Τις ζημιές που άφησε πίσω του η επέλαση του «Ξενοφώντα» στην Πελοπόννησο αποτυπώνουν στην «ΥΧ» οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ. Στην Αργολίδα, σύμφωνα με τον Γιάννη Περδίκη, «υπάρχουν κάποιες ζημιές στα κτήματα που ήταν δίπλα σε χείμαρρους που πλημμύρισαν, κυρίως στο Κιβέρι και στο Σχινοχώρι και κατά δεύτερο λόγο στο Κουτσοπόδι και στο Άργος. Υπάρχουν λίγες ζημιές στη φυτική παραγωγή, κάποιες σε κηπευτικά. Από τις ανεμοθύελλες δεν είχαμε μεγάλη ζημιά, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης καρπού οφείλεται στον δάκο», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Τρίπολης, Ηλίας Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στην εικόνα που διαμορφώνεται σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου, εξηγεί ότι «στη Μεσσηνία, οι Κορωνέικες άντεξαν γενικώς στη θύελλα και είχαμε μια πτώση της τάξης του 5% σε όλες τις περιοχές εκτός από τον Δήμο Αρφαρών. Εκεί, οι ζημιές είναι για αποζημιώσεις, ξεπερνάνε το 20%».

Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τη Μαυροελιά στην περιοχή της Τριφυλίας, όπου η ζημιά ξεπερνά ακόμα και το 30%, επειδή είναι πρώιμη. «Μόνο αυτή θα αποζημιωθεί. Στη Λακωνία υπάρχει μόνο μια περιοχή με ζημιές, στις ελιές Καλαμών στην περιοχή Γερακίου. Οι Κορωνέικες δεν θα αποζημιωθούν, αφού είναι στο 0-5%. Στην Αρκαδία υπήρχαν ελάχιστες ζημιές σε μήλα και το Μοσχοφίλερο μαζεύτηκε έστω και στο “και πέντε”», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.