Στα ύψη η τιμή της ντομάτας Κανδήλας

0
75

Θετικός ήταν ο απολογισμός της παραγωγής ντομάτας στην περιοχή της Κανδήλας, αλλά ο προβληματισμός παραμένει έντονος, σε ό,τι αφορά το μέλλον. Ένας από τους παραγωγούς της περιοχής, ο Νίκος Μερκούρης, σημειώνει στην «ΥΧ»: «Η χρονιά από πλευράς ποσότητας, ποιότητας και οικονομικής απόδοσης ήταν καλή, καθώς η τιμή ήταν από 55 λεπτά και έφθασε στα 80 λεπτά και η παραγωγή παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα». Βέβαια, μείζον πρόβλημα για τους παραγωγούς εξακολουθεί να αποτελεί το κόστος καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μερκούρη, «το κόστος καλλιέργειας της ντομάτας φθάνει πλέον τα 1.000 ευρώ περίπου, αφού οι ασθένειες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών έχουν αυξηθεί και απαιτούνται περισσότερες παρεμβάσεις».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ντοματοπαραγωγός, Παναγιώτης Καραμπής, ο οποίος εξηγεί ότι «οι τελευταίες βροχές μάς έκαναν ζημιά, αλλά μας αποζημίωσε συνολικά η φετινή τιμή που έφτασε τα 70 λεπτά. Φυσικά, το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, αφού φτάνει τα 1.000 ευρώ και αυξάνεται αν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι καλές. Στην κρίση μπήκαν νέα παιδιά στην παραγωγή που ελπίζουμε να μείνουν για να υπάρχει συνέχεια».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια της ντομάτας στην περιοχή έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10% περίπου και δείχνει να κερδίζει έδαφος. Μέσα στους στόχους των παραγωγών, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν ακόμα ανοργάνωτοι, είναι η ένταξη της ντομάτας Κανδήλας στο καλάθι των προϊόντων της Μυθικής Πελοποννήσου.