Η πόλη της Πελοποννήσου με τα διαφορετικά αξιοθέατα

0
224

Τα έχουν χαρακτηρίσει ως το «μικρό Παρίσι» της Μεσσηνίας και δεν έχουν άδικο και ας μοιάζει η σύγκριση στην πραγματικότητα, απλά άνιση. Το γεγονός, όμως, ότι τα Φιλιατρά έχουν φέρει έναν παριζιάνικο αέρα, δικαιούνται τον θαυμασμό και τον όποιο χαρακτηρισμό. Η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας διαθέτει τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα, με πιο γνωστό το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ.

Το συγκεκριμένο ομοίωμα, ύψους 26 μέτρων βρίσκεται στη βορειοδυτική είσοδο των Φιλιατρών και φιλοτεχνήθηκε το 1960 από τον γιατρό Χαράλαμπο Φουρναράκη, ο οποίος ζούσε στην Αμερική. Ανακατασκευάστηκε από το δήμο Φιλιατρών το 2007 και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.

Ένα άλλο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το Κάστρο των Παραμυθιών. Κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ και αποτελεί, επίσης, δωρεά του γιατρού Φουρναράκη. Το ιδιόρρυθμο Κάστρο βρίσκεται στην όμορφη παραλία του Αγρίλη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Φιλιατρά και είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια που μας έλεγε η γιαγιά μας. Κι επειδή τα παραμύθια της γιαγιάς δεν είχαν πάντοτε συνοχή μεταξύ τους, έτσι και το Κάστρο συνδυάζει αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορικές περιόδους.

Ο επισκέπτης, λοιπόν, θα δει να δεσπόζει στην περιοχή το μεγάλο μεσαιωνικό Κάστρο και δίπλα του να στέκει ο τεράστιος Δούρειος Ίππος που στο εσωτερικό του, παλιά, είχε βιβλιοθήκη. Παραδίπλα, είναι οι μεγάλες κι επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, αλλά και ιππότες και ήρωες της Επανάστασης του 1821. Αν και πρόκειται για μία εντυπωσιακή κατασκευή, η αισθητική της είναι η αλήθεια ότι διχάζει.

Τα αξιοθέατα, όμως, των Φιλιατρών δε σταματούν εδώ. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τραβά και η μεγάλη πλατεία με το βενετσιάνικο σιντριβάνι, αλλά και το ρολόι της πόλης που κατασκευάστηκαν με έξοδα των ίδιων των Φιλιατρινών. Το σιντριβάνι παραγγέλθηκε το 1871 στη Φλωρεντία, ενώ η παραγγελία του ρολογιού έγινε σε εργοστάσιο του Μιλάνου.

Τα Φιλιατρά βρίσκονται στα δυτικά του νομού Μεσσηνίας και πολύ κοντά στις ακτές του Ιονίου. Από την Καλαμάτα απέχουν περίπου 80 χιλιόμετρα.