Τι πρέπει να τρώνε καθημερινά τα παιδιά;

0
47

Οι διακοπές τελείωσαν, ο Σεπτέμβρης είναι εδώ και σιγά-σιγά όλοι μας μπαίνουμε ξανά σε πρόγραμμα. Μέσα σε όλους και τα παιδιά, τα οποία καλούνται να ξαναπάρουν την τσάντα στα χέρια τους και να περάσουν το κατώφλι του σχολείου. Η νέα σεζόν ανοίγεται μπροστά μας και όπως κάθε φθινόπωρο, έτσι και τώρα θέτουμε νέους στόχους. Ένας από αυτούς είναι η διατροφή μας.

Τόσο εσύ, όσο και το παιδί σου αφεθήκατε ελεύθεροι και του δώσατε και κατάλαβε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και καλά κάνατε εδώ που τα λέμε. Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά σε όλα τα επίπεδα. Πάμε όμως στο παρόν και στην ανάγκη να μπείτε και πάλι όλοι σε πρόγραμμα.

Η ερώτηση που βασανίζει τις περισσότερες μαμάδες είναι η εξής: «τι πρέπει να τρώει καθημερινά το παιδί μου;».

Για αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήσαμε συμβουλές από την ειδικό. Ακολούθησε τα tips της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Δέσποινας Παπαδοπούλου και θα δεις πόσο απλό είναι τελικά να ακολουθείς ένα σωστό πρόγραμμα:

ΠΡΩΙΝΟ

Ένα από τα σημαντικότερα γεύματα ενός μαθητή είναι το πρωινό γεύμα που αποτελεί την μπαταρία του ώστε να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ενδοσχολικές αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι πολύ βασικό να μάθει το παιδί να ξυπνά νωρίτερα και να απολαμβάνει με την ησυχία του ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα. Θα πρέπει να αποτελεί κανόνα το «δε φεύγουμε ποτέ από το σπίτι χωρίς να πάρουμε πρωινό». Τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτό;  Θα πρέπει να έχει επάρκεια υδατάνθρακα (ψωμί, δημητριακά), πρωτεΐνης (γιαούρτι, γάλα, τυρί, γαλοπούλα ), αλλά και των απαραίτητων λιπαρών οξέων (ξηροί καρποί, ταχίνι, φυστικοβούτυρο).

Ενδεικτικά θρεπτικά πρωινά είναι τα εξής:

1. Μία φέτα ψωμί με ταχίνι και ένα ποτήρι χυμό.

2. Ένα αυγό, μία φέτα ψωμί, ένα ποτήρι χυμό.

3. Μία κούπα γάλα, συνοδεία βρώμης και ξηρών καρπών.

Κράτα και αυτό: Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα παρουσιάζουν έλλειψη συγκέντρωσης στο μάθημα καθώς και περισσότερους πονοκεφάλους.

ΣΝΑΚ

Πολλές φορές εξαιτίας της έλλειψης χρόνου τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά στο σχολείο δεν μεριμνούν ή παραλείπουν το ενδιάμεσο snack, το οποίο είναι πάρα πολύ βασικό. Η παράλειψη του δεκατιανού γεύματος οδηγεί στην εμφάνιση κόπωσης και υπογλυκαιμιών, με αποτέλεσμα το παιδί να υποκύπτει πιο εύκολα στους γλυκούς πειρασμούς.

Έχε κατά νου πως οι περισσότερες επιλογές του κυλικείου είναι αρκετά παχυντικές, με αυξημένο λίπος και λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Καλό θα ήταν το παιδί να παίρνει σπιτικά σνακ μαζί του.

Ιδανικές επιλογές, τόσο για το δεκατιανό, όσο και για το απογευματινό του, είναι οι εξής: παστέλι, σπιτική μπάρα με βρώμη, φρούτα, ξηρούς καρπούς, 1 κομμάτι σπιτικό κέικ, κουλούρι Θεσσαλονίκης. Οι τροφές αυτές θα του χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμά του και θα το βοηθήσουν να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός του.

ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑΤΑ

Τα κυρίως γεύματα θα πρέπει να αποτελούνται από άπαχη πρωτεΐνη ζωικής προέλευση όπως είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό, όσο και φυτικής προέλευσης όπως οι φακές και τα ρεβίθια. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα λαμβάνει τις πολύτιμες για τον οργανισμό του βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως Α, Β, D, καθώς και τον απαραίτητο σίδηρο. Τα παραπάνω σχετίζονται με την αντοχή, τη συγκέντρωση και την καλύτερη μαθησιακή απόδοση του παιδιού. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, λόγω των τοξινών που περιέχει, οι παγκόσμιες συστάσεις προτείνουν κατανάλωσή του μια φορά την εβδομάδα.

Συνδύασέ τα με υδατάνθρακες, τόσο απλούς (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), όσο και σύνθετους (λαχανικά, φρούτα).

Μην ακούς λίπος και τρέχεις καθώς το ακόρεστο μόνο οφέλη μπορεί να έχει στην υγεία του παιδιού σου, αλλά και στη δική σου. Σύμφωνα με έρευνες, το ακόρεστο λίπος (καλό λίπος) είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον έχε κατά νου πως αυξάνει την ικανότητα μάθησης. Θα το βρεις στα ψάρια, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο.

Τέλος, δώσε ιδιαίτερη σημασία στο μέλι, καθώς παρέχει άμεση ενέργεια (αυξημένη γλυκόζη) στο παιδί και του χαρίζει απλόχερα άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εν κατακλείδι, μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά κόκκινο κρέας, 1 φορά όσπρια, 1 φορά λαδερό, 1 φορά κοτόπουλο και μια φορά την εβδομάδα υδατάνθρακα όπως είναι τα μακαρόνια, ως βασικό γεύμα και όχι ως συνοδευτικό.

Καλή σχολική χρονιά, λοιπόν!

* Ευχαριστούμε πολύ την διαιτολόγο-διατροφολόγο Δέσποινα Παπαδοπούλου (μπορείς να την βρεις και στο Instagram) για τις συμβουλές.