Πώς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια που νιώθεις για το σύντροφό σου

0
113

Η ζήλια είναι δυστυχώς κάτι το σύνηθες στις ερωτικές σχέσεις και έως ένα βαθμό, μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή. Η φυσιολογική ζήλια είναι το συναίσθημα που νιώθουν οι περισσότεροι σε κάποια φάση της ζωής τους, και δε δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Σε μικρές δόσεις, μπορεί να ερμηνευτεί ως σημάδι έρωτα, ένδειξη ενδιαφέροντος και να λειτουργήσει θετικά μέσα στη σχέση.

Όταν, όμως, ξεφεύγει, μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ζευγάρι και να το οδηγήσει μέχρι και στο χωρισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η “τοξική” ζήλια βασίζεται σε βαθιά ριζωμένα αισθήματα που πηγάζουν από τον ίδιο μας τον εαυτό, όπως επίσης και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση που μας διακατέχει. Το άτομο που ζηλεύει, αισθάνεται ένα μόνιμο φόβο ότι θα το εγκαταλείψουν. Η παθολογική ζήλια σχετίζεται με την έμμονη ιδέα της απιστίας, που αναγκάζει το άτομο να παρακολουθεί συστηματικά το σύντροφό του.

Και κάπως έτσι τα άτομα που ζηλεύουν, παύουν να στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και αρχίζουν να ερμηνεύουν την πραγματικότητα μέσα από τα δικά τους μάτια και να κατατρέχονται από εμμονές και λανθασμένες αντιλήψεις. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουν τι είναι υπαρκτό και τι δημιούργημα της φαντασίας τους.

Πώς μπορείς να την καταπολεμήσεις;

Προσπάθησε να βρεις από πού πηγάζει η ζήλια

Είναι πολύ σημαντικό να δεις για ποιο λόγο νιώθεις τόση ανασφάλεια. Κάνε μία αναδρομή και σκέψου εάν ήσουν έτσι και με τις προηγούμενες σχέσεις σου. Αν ναι, θυμήσου κατά πόσο τις επηρέασε τότε η ζήλια, τι συνέπειες είχε και πώς το αντιμετωπίσατε. Ίσως να συνέβη κάτι στα παιδικά σου χρόνια, και γι’ αυτό το λόγο αναζητάς συνεχώς την επιβεβαίωση από το έτερόν σου ήμισυ.

Δες πώς θα το διαχειριστείς

Όταν νιώσεις ότι σε κυριεύει η ζήλια, καλό είναι να το καταπολεμήσεις, κάνοντας όμορφες και ευχάριστες σκέψεις. Προσπάθησε να ηρεμήσεις και να δεις τα πράγματα λογικά. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή που πρέπει να αναλογιστείς πόσο πολύ σε αγαπά και σε νοιάζεται ο σύντροφός σου και τότε θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να ανησυχείς και να κάνεις σκηνές ζηλοτυπίας.

Συζήτησέ το με το σύντροφό σου

Προσπάθησε να μοιραστείς το πρόβλημα με το άλλο σου μισό. Πες του πώς νιώθεις και βρείτε τρόπους που θα σε κάνουν να νιώσεις ασφαλής. Συζητήστε το και θέστε μαζί τα όρια σχετικά με το ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Μόλις εντοπίσεις τι είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεπεράσεις τα όρια, θα μπορέσεις να αποφύγεις τα αισθήματα ζήλιας πιο εύκολα. Εξάλλου, όσο η επικοινωνία μεταξύ σας αποκαθίσταται, τόσο το συναίσθημα της ζήλιας και της κτητικότητας “εξατμίζεται”.