Streetlife

Διεθνές συνέδριο Σπάρτη- Ισραήλ «αναβίωση μιας αρχαίας φιλίας»

Στη βάση μιας αρχαίας φιλίας ανάμεσα στη Σπάρτη και το Ισραήλ και στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας σε παγκόσμιο ορίζοντα, πραγματοποιήθηκε στο Μυστρά τριήμερο διεθνές συνέδριο παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τις Η.Π.Α. , το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο κ. Ντανιέλ Μαριάτσιν αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Οργανισμού B’nai B’rith με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ομιλίες και χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο κ. Βίκτωρ Μπάτης πρόεδρος B’nai B’rith Ελλάδος, ο κ. Αγγελος Κολοτούρης πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνο-Ισραηλινής Συνεργασίας, ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευστάθιος Βαλιώτης, ο κ. Νόα Χαχάμ καθηγητής ιστορικός, ο ειδικός γραμματέας Πολιτισμικής Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών Ευστάθιος Λιάντης, ο διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Τζογόπουλος και η ιστορικός –αρχαιολογος κ. Λαμπροπούλου.

Για την υλοποίηση αυτού του συνεδρίου ένωσαν τις δυνάμεις τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός B’nai B’rith, το Ινστιτούτο Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ και ο Δήμος Σπάρτης.

Η ιστορικά καταγεγραμμένη φιλία μεταξύ της Αρχαίας Σπάρτης και του λαού του Ισραήλ, προσδιορίζεται περίπου στο 300 π.χ. τότε που ο βασιλιάς Αρεύς της Σπάρτης, έστειλε επιστολή στους Αρχιερείς της Ιερουσαλήμ και πρότεινε μια φιλική συμμαχία μεταξύ των δύο λαών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν επιστημονικές ανακοινώσεις για την αρχαία αυτή φιλία, αν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα και για την παρουσία του Εβραικού λαού στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης.

Ο κύκλος των ομιλιών του συνεδρίου έκλεισε με την ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αναφέρθηκε στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση.

Στην συνεργασία των δύο χωρών που έχει αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια προστίθεται και το διεθνές αυτό συνέδριο από τον Μυστρά, το κουκούλι μνήμης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που συνέβαλλε στη δημιουργία του Δυτικού Πολιτισμού.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Mystras Grand Palace του ζεύγους Καλοειδή στο Μυστρά, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε παρουσία των προέδρων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ζεύγος Καλοειδή έχει βοηθήσει οικονομικά στην δημιουργία πολλών σχολειών, νοσοκομείων, στην Αμερική, την Ελλάδα και την Κύπρο και προσέφεραν εργασία σε δεκάδες νέους και νέες της περιοχής.

Exit mobile version