Τελετή επιστροφής και ταφής οστών πλωτάρχη Ν. Πανάγου

0
47

«Πάνω απ’ όλα σε αυτό τον τόπο, η μόνη ανυπέρβλητη αξία, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετείται ο καθένας, είναι η βαθιά πίστη και η αγάπη στην πατρίδα. Αυτό είναι το δίδαγμα και το μήνυμα του ηρωικού θανάτου του Πλωτάρχη Νικολάου Πανάγου. Γι’ αυτό ζούμε όλοι μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την τελετή επιστροφής και ταφής των οστών του Πλωτάρχη Νικολάου Πανάγου, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018 στην Πραγματευτή Κυνουρίας, Αρκαδίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σημείωσε ακόμα, ότι, «σήμερα εκτελούμε ένα χρέος που έμεινε ανεκπλήρωτο για 54 χρόνια, απέναντι σε έναν ήρωα της πατρίδας μας, σε έναν ήρωα από το μεγάλο Πάνθεον των ηρώων των ενόπλων δυνάμεων, από το Πάνθεον των ανδρών και των ηρώων του Ναυτικού μας».

Ο ήρωας, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι κάτι το συνακόλουθο με την Αγιότητα.

«Και επειδή σήμερα υποδεχόμαστε τα οστά του Πλωτάρχη μας ουσιαστικά τιμούμε αυτή την ημέρα, εορτάζουμε αυτή την ημέρα. Εορτάζουμε την επιστροφή της άσβεστης μνήμης του. Είμαστε εδώ για να τονίσουμε ακόμη μια φορά ότι η πολιτική συγκυρία του τόπου μας, οι κρίσεις στον τόπο μας, ήταν σημαντικές μέσα στην πορεία μας, αλλά ποτέ από αυτό τον τόπο δεν έλειψαν οι ήρωες. Γιατί οι Έλληνες έχουν μέσα στο μεδούλι τους, ακριβώς αυτή τη μεγάλη πίστη, ότι υπέρτατη όλων των αξιών είναι η πατρίδα. Γι’ αυτό και όταν ανταμώνουν το χάρο δεν τον λογίζονται, δεν λυγίζουν μπροστά του, αλλά στέκονται με ψηλά το κεφάλι ατρόμητοι για να τον αντιμετωπίσουν».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να διανοηθούμε ότι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συγκυρία αυτός ο τόπος μπορεί ποτέ να λιγοψυχήσει. Δεν λιγοψυχούμε, είμαστε εδώ για να διδαχθούμε. Είμαστε εδώ για να αντλούμε δύναμη από την οικογένειά του, από τη σύζυγό του την Ελένη, από τα παιδιά του, από τους συγχωριανούς του, ότι εμείς είμαστε πάντοτε εδώ «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» όχι εξ ανάγκης, αλλά εξ ιδέας, όχι γιατί μας το επιβάλλουν, αλλά γιατί αυτή είναι η ζωή μας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μετέφερε επίσης την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, του Δημήτρη Συλλούρη, προς την οικογένεια και τους συγχωριανούς του Πλωτάρχη Νικολάου Πανάγου και, αφού σημείωσε ότι η Κυνουρία και η Αρκαδία έχουν δώσει πολλούς τέτοιους ήρωες, αναφέρθηκε στην ομιλία του Πρέσβη Σωσσίδη στα Ηνωμένα Έθνη το 1964 για τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Κύπρο «Καμία βόμβα ναπάλμ δεν μπορεί να μας κάψει γιατί οι ψυχές μας είναι άκαυστες και απυρόβλητες» «Τέτοια ήταν και η ψυχή του Νίκου Πανάγου. Αιωνία η μνήμη του» δήλωσε ακόμη ο Πέτρος Τατούλης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, όπως κάνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης του για ότι επιλέξει η οικογένειά του, προκειμένου η μνήμη του αείμνηστου Πλωτάρχη Νικολάου Πανάγου, να είναι αιωνία τοποθετημένη στο αγαπημένο του χωριό, στην Πραγματευτή.

Στην τελετή επιστροφής και ταφής των οστών του Πλωτάρχη Νικολάου Πανάγου, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και η οικογένεια του Πλωτάρχη Νικολάου Πανάγου, συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας κ. Γεώργιος Μπακούρης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Σταματάκος.

Ο Πλωτάρχης Νικόλαος Πανάγος, ο οποίος αποτελούσε μέλος του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων, έπεσε ηρωικώς μαχόμενος, στις 7 Αυγούστου 1964 στον κόλπο του Ξερού, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας Κύπρου από την τουρκική αεροπορία.