Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να σου φαίνεται βουνό και το ξεκίνημα κάθε μέρας να συνοδεύεται από την τελετουργία του επαναλαμβανόμενου πατήματος του snooze στο ξυπνητήρι σου, αλλά τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας θα λειτουργήσουν ως εφόδια στην άνιση μάχη με τη νύστα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, από εκείνες που είναι βραδινοί τύποι.
Το αντικείμενο της έρευνας ήταν εξαρχής η σύνδεση ανάμεσα στις συνήθειες ύπνου και τα ψυχικά νοσήματα και συμμετείχαν 32.470 νοσοκόμες με μέσο όρο ηλικίας 55 ετών, που παρακολουθήθηκαν για διάστημα 4 χρόνων.
Το 37% των γυναικών δήλωσαν πρωινοί τύποι, το 10% δήλωσαν βραδινοί και το υπόλοιπο 53% περιέγραψε μια ενδιάμεση κατάσταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι βραδινοί τύποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ οι πρωινοί λιγότερες κατά 12%-17%.
«Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συνήθειες ύπνου ανήκουν στους παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν προδιάθεση κατάθλιψης. Επιπλέον, η έκθεση στο φως της ημέρας επηρεάζει τόσο τον ύπνο όσο και την ψυχική κατάσταση», γράφει η επί κεφαλής της έρευνας Céline Vetter.
Αν, παρ’ όλα αυτά, ανήκεις στους βραδινούς τύπους, υπάρχουν τρόποι να εξισορροπήσεις τις συνήθειές σου. «Κοιμήσου αρκετές ώρες, αθλήσου, πέρνα χρόνο στη φύση, κλείνε το φως όταν κοιμάσαι το βράδυ και φρόντισε να βγαίνεις στο φως του ήλιου» σημειώνει η ερευνήτρια