Προχωρούν τέσσερις από τις 8 εργολαβίες του άξονα Πάτρα-Πύργος

0
58
Προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων στα τέσσερα από τα οκτώ τμήματα του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, δηλαδή στα τμήματα στα οποία δεν μειοδότησε ο όμιλος Καλογρίτσα. Αντίθετα, βαθύ σκοτάδι καλύπτει τις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών για το τι θα συμβεί με τα τέσσερα πρώτα τμήματα του οδικού άξονα των 130 χιλιομέτρων στις οποίες είχε μειοδοτήσει η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών του ομίλου Καλογρίτσα. Στην αγορά κατασκευών θεωρείται πλέον απίθανο να ανατεθούν στο συγκεκριμένο όμιλο τα τέσσερα έργα.

«Πιθανώς θα αναλάβει μία εργολαβία και οι υπόλοιπες θα ανατεθούν στους δεύτερους μειοδότες» τόνιζε χθες στέλεχος ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου που παρακολουθεί τη διαδικασία.

Το υπουργείο αναγκάζεται να προστρέξει στους δεύτερους μειοδότες γιατί τελικά δεν προχώρησε το σενάριο για την ανάθεση των τεσσάρων έργων στην ΑΚΤΩΡ ή σε κάποιον άλλο ισχυρό εργολάβο. Η ΑΚΤΩΡ ανέλαβε εργολαβίες του ομίλου Καλογρίτσα που είχαν ικανό περιθώριο, με τη διοίκησή της να θεωρεί πως στα τέσσερα τμήματα του άξονα Πάτρα – Πύργος είχαν υποβληθεί προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις και συνεπώς δεν είναι και τόσο ελκυστικά.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν πως υπάρχει η δυνατότητα συμβασιοποίησης των τεσσάρων τελευταίων τμημάτων του οδικού άξονα μέσα στον Νοέμβριο. Πρόκειται για τα τμήματα Βάρδα – Σαγαίικα (μειοδότησε η κοινοπραξία Ξανθάκης – Ιντερκάτ με έκπτωση 49,90%), Σαγαίικα – Κάτω Αχαγιά (μειοδότησε η DG Infrastrutture με έκπτωση 53,40%), Κάτω Αχαγιά – ΒΙΠΕ Πάτρας (μειοδότησε η Ιντερκάτ με έκπτωση 50,99%) και ΒΙΠΕ Πάτρας – Μιντιλόγλι (μειοδότησε πάλι η GD Infrastrutture, που συνεργάζεται με τη Μηχανική ΜΗΧΚ 0,00%, με έκπτωση 52,4%).

Υπενθυμίζεται πως οι τέσσερις συγκεκριμένες εργολαβίες είχαν γίνει με το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις (μάλιστα οι δύο τελευταίες για τα τμήματα 7 και 8 είχαν γίνει με ηλεκτρονική δημοπρασία). Και για τις τέσσερις έχουν εγκριθεί τα πρακτικά του διαγωνισμού, ενώ για τα τμήματα Βάρδα – Σαγαιίκα, Σαγαιίκα – Κάτω Αχαγιά και Κάτω Αχαγιά – ΒΙΠΕ Πάτρας έχουν υποβληθεί και τα δικαιολογητικά του μειοδότη.

Για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να υπογραφεί η απόφαση κατακύρωσης του έργου, να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε τελικά να υπογραφεί η σύμβαση. Για το τελευταίο τμήμα, ΒΙΠΕ Πάτρας – Μιντιλόγλι ώστε να συνδεθεί ο οδικός άξονας με τον περιφερειακό της Πάτρας, αναμένεται εντός των ημερών να προσκληθεί ο μειοδότης προκειμένου να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Αντίθετα, στο σκοτάδι βρίσκεται η υπόθεση με τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες του άξονα Πάτρα – Πύργος στις οποίες μειοδότησε ο όμιλος Καλογρίτσα. Ο τελευταίος είχε προσφέρει έκπτωση 53,05% για το πρώτο τμήμα (Πύργος – Δουναίικα), 55,32% για το δεύτερο (Δουναίικα – Αμαλιάδα), 57,45% για το τρίτο (Αμαλιάδα – Κυλλήνη) και 50,39% για το τέταρτο (Κυλλήνη – Βάρδα). Τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου Καλογρίτσα έχουν ήδη οδηγήσει σε αντικατάστασή του (από την ΑΚΤΩΡ) σε άλλες εργολαβίες ανά την Ελλάδα.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν απέδωσε η προσπάθεια που υπήρξε ώστε να αναλάβει και τα τέσσερα συνεχόμενα τμήματα κάποιος μεγάλος όμιλος. Τώρα θεωρείται πιθανό πως θα ανατεθούν στους δεύτερους μειοδότες των αντίστοιχων διαγωνισμών, χωρίς τίποτα να έχει κριθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προ μηνών τη χρηματοδότηση του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου προσεγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Με βάση τις εκπτώσεις που συνοδεύουν τις προσφορές, το κόστος περιορίζεται στα 240 εκατ. ευρώ περίπου. Στην αγορά κατασκευών υπενθυμίζουν τις συνεχείς δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών με βάση τις οποίες οι συμβάσεις για τον οδικό άξονα θα είχαν υπογραφεί εδώ και χρόνια…

Σημειώνεται πως με πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο άξονας Πάτρα-Πύργος τεμαχίστηκε σε οκτώ εργολαβίες. Αρχικά ο υπουργός Υποδομών είχε υποστηρίξει πως οι συμβάσεις θα υπογράφονταν την Ανοιξη του 2017 και για τα οκτώ τμήματα, όμως ακόμα και σήμερα είναι άγνωστη η ημερομηνία υπογραφής. Χρειάστηκαν μήνες παζαριών με την ομάδα Jaspers (ομάδα Τεχνικών Συμβούλων, από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), ώστε να υποβληθεί ο Φάκελος Μεγάλου Εργου (ΦΜΕ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως απαιτείται για τα σημαντικά έργα, και να εγκριθεί προ μηνών η χρηματοδότησή του.

Φώτης Κόλλιας fotisk2@euro2day.gr