Καθηγήτρια του Harvard | o λάδι καρύδας είναι “δηλητήριο”

0
12

Μέχρι σήμερα το λάδι καρύδας εμφανιζόταν ως θησαυρός, ως… δώρο Θεού για ουκ ολίγα πράγματα. Από τις αιμορροΐδες έως τα ταλαιπωρημένα μαλλιά. Μια επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard έρχεται απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, με τον πιο ακραίο τρόπο.

Η Karin Michels ενημέρωσε πως “το λάδι καρύδας είναι από τις χειρότερες ουσίες που μπορεί να καταναλώσει ένας άνθρωπος, καθώς πρόκειται για καθαρό δηλητήριο”. Αυτή ακριβώς ήταν η τοποθέτηση της, σε πρόσφατη διάλεξη με τίτλο “Το λάδι καρύδας και άλλα διατροφικά σφάλματα”. Στήριξε την άποψη της, στο υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών που διαθέτει αυτό το έλαιο και αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. άρα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Όπως είπε, το έλαιο καρύδας αποτελείται στο ποσοστό του 80% από κορεσμένα λιπαρά, το διπλάσιο από αυτό που υπάρχει στο λαρδί.

Όπως διαβάσαμε στη Guardian, έρευνα που είχε κάνει πέρυσι η American Heart Association είχε δείξει πως τα 3/4 των ερωτηθέντων είχαν κατατάξει το λάδι καρύδας στις υγιείς ουσίες. Άποψη με την οποία είχε συμφωνήσει το 37% των διατροφολόγων. Η έρευνα διευκρίνιζε πως όντως ανεβάζει τα νούμερα της LDL χοληστερόλης. Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα έρευνας που ‘χε γίνει στη Μεγάλη Βρετανία. Παρ’ όλα αυτά, με την υποστήριξη διασημοτήτων, όπως η Gwyneth Paltrow και αλυσίδων καταστημάτων με είδη υγιεινής διατροφής, οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί στο βαθμό που το 1.1 εκατ. ευρώ των εσόδων να γίνει μέσα σε τέσσερα χρόνια 18.2 εκατ. ευρώ.